Acasă Blog Tu știi câți bani cheltui ca să te duci la muncă?

Tu știi câți bani cheltui ca să te duci la muncă?

159
0

O întrebare la care puțini prieteni de-ai mei au reușit să răspundă. Eu unul când am făcut acest calcul destul de amănunțit, am ajuns la concluzia că dacă muncești pe salariul minim pe economie, te cam duci degeaba la serviciu. În 2023, salariul minim pe economie este 3000 de lei BRUT, asta înseamnă 1755 lei NET, banii pe care-i duci acasă la final de lună.

Din păcate, munca în România este aspru pedepsită, taxele pe salariu ajung la 42.8%. Un salariu care oricum nu ți-ar ajunge să trăiești DECENT în România dacă nu ar avea niciun fel de taxă, este jupuit de stat aproape jumătate.

Asta e, bugetarii trebuie să trăiască și ei cu salarii de 5000 lei / lună, cineva trebuie să țină în cârcă 1.5 milioane de bugetari și dacă nu fraierii care trăiesc la limita sărăciei nu o fac, atunci cine să o facă?

Plecând de la premiza că un tânăr muncește în România pe salariul minim, câți bani are nevoie pentru a putea merge să producă cei 1755 RON?

Cheltuieli ca să te duci la muncă

  • Mâncare – 10 RON zilnic, să-ți cumperi un sandwich mai micuț și să bei apă de la robinet, un suc în România este încă 5 lei dar asta e, ne mulțumim și cu apa de la robinet. La 20 de zile lucrătoare, vin exact 200 de lei lunar.
  • Îmbrăcăminte – puțini sunt cei care stau și fac un calcul câți adidași rup pe la muncă, câți pantaloni, câte tricouri. Sunt și aceștia bani, trebuie luați și ei în calcul. De fapt, sunt jocuri unde stai și 12 ore la muncă, asta înseamnă că folosești hainele mai mult la muncă decât în weekend sau pe acasă, este normal să le pui și pe ele la socoteală. Ar veni timp de 1 an, cam 100 de lei lunar. Sunt situații când firmele dau salopete sau haine separate, mai rar.
  • Combustibil – dacă ai mașină și o folosești ca să te duci la muncă, ar trebui să calculezi câți bani cheltui cu motorina timp de 20 de zile lucrătoare. Zic doar motorina, nu și cauciucuri, uzură generală, etc. Dacă faci zilnic 10 km cu mașina ca să te duci și să te întorci cu mașina de la muncă, cu un consum mediu de 7%, asta înseamnă 14 litri de carburant pe care trebuie să-i achiți din cei 1755 RON. 1 litru de benzină / motorină este undeva la 7 lei, 14 litri mai sunt și ei 100 de lei. Desigur, dacă muncești pe salariul minim pe economie e posibil să nu deții o mașină, depinde de circumstanțele familiale ale fiecăruia.

Așadar, luând în calcul cele 3 mari cheltuieli explicate mai sus, observăm că pentru a produce 1755 RON, trebuie să cheltuim 400 RON. În realitate, ajungem să muncim pe 1355 RON în loc de 1755 RON. În 4 aprilie 2023, 1355 RON înseamnă 274.46 EURO.

Bravo Românie, salarii de 200 de euro pe lună în 2023. Africa.

Articolul precedentPăcănelele – cea mai mare țeapă legală din lume
Articolul următor4 MOTIVE SA DEVII PARTENER CASIER TOTAL DACA DETII UN MAGAZIN DE CARTIER SAU UN SUPERMARKET
Fiecare om trebuie să aibă curajul să spună ceea ce gândește

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here