Acasă Arhiva Rezultatul testului „Diaspora, românii plecați la muncă în străinătate nu ar trebui...

Rezultatul testului „Diaspora, românii plecați la muncă în străinătate nu ar trebui să mai aibă opinii despre România, și nici drept de vot”

19466
2
forță de muncă

Pe 19  ianuarie am publicat pe blog un articol de test în urma căruia voiam să văd și eu cât de simplu de manipulat sunt românii, cât de simplu sunt de învrăjbit și de forțat să răspândească ură în mod gratuit. Vin acum cu rezultatele care din punctul meu de vedere sunt destul de dezamăgitoare. Mă așteptam ca o mare parte dintre cei care comentează pe Facebook să fie oameni ușor de influențat dar nici chiar așa.

În ce a constant testul „Diaspora, românii plecați la muncă în străinătate nu ar trebui să mai aibă opinii despre România, și nici drept de vot”

Pur și simplu am postat un articol pe blog împărțit în două. În prima jumătate a textului care a ajuns și pe Facebook am spus că românii plecați la muncă în străinătate nu ar trebui să mai aibă opinii despre România, și nici drept de vot iar în cea de-a doua jumătate a textului, jumătate care nu a apărut pe Facebook și care era disponibilă doar celor care dădeau click să citească întreg articolul, am scris adevărul, că nu am o problemă cu cei care muncesc afară și că de fapt este vorba despre un test.

Așadar, am vrut să văd câți români știu să folosească Facebook suficient de bine astfel încât să nu fie manipulați doar prin titluri și texte scurte de-o șchioapă. Rezultatul, e catastrofal.

în stânga este textul apărut pe Facebook, în dreapta este textul de pe blog

La câți oameni a ajuns articolul, câți au comentat și câte like-uri a adunat

Articolul a ajuns în 24 de ore la aproximativ 5000 de persoane pe Facebook, fiind citit în întregime de aproximativ 600 de persoane pe blog. De comentat pe Facebook au comentat 46 de persoane, pe blog au comentat doar 3. Până acum, articolul a primit cam 100 de like-uri pe Facebook.

Câți au fost cei care au căzut în plasă și au comentat fiind influențați doar de textul afișat pe Facebook?

Dintre cele 46 de comentarii, doar două sau trei erau lipsite de înjurături la adresa mea, în rest, românii nu au ezitat să înjure ca la ușa cortului, dând dovadă atât de lipsă de educație derivată din cei 7 ani de-acasă, dar și lipsă de educație în ceea ce privește utilizarea Facebook. Vreo 2 sau 3 oameni mi-au reproșat clar că scriu articole și că stau ascuns, că nu-mi dezvălui identitatea cu toate că numele meu era afișat de 3 ori la acea postare pe Facebook + articolul de pe blog. Evident, ei nu au intrat pe blog, nu sunt conștienți că în spatele acelor postări se pot afla articole mult mai lungi și mai explicative. Ei nu știu nici măcar ce-i cu textele alea de genul ALEX CIOCAN, ce apar de 3 ori chiar în jurul postării. Nu au observat că acela este de fapt numele autorului și numele blogului de unde vine articolul.

numele meu este scris de 3 ori în acea postare pe Facebook, mulți au zis că sunt anonim și că nu îmi arăt identitatea

Câteva observații referitoare la cei care au înjurat ca țiganii

Foarte mulți dintre ei sunt bătrâni, spre surprinderea mea. Aveam impresia că bătrânii sunt mai raționali și mai calculați dar observ că ei sunt primii la înjurat pe Facebook, cu toate că nu înțeleg principiul de funcționare al acestei rețele de socializare.

Tinerii care au comentat la această postare, au înjurat și ei dar spre deosebire de bătrâni, 99% dintre ei erau analfabeți sau semi analfabeți, lucru ce trage un semnal de alarmă asupra diasporei în sine. Majoritatea tinerilor care au comentat erau plecați la muncă în străinătate, majoritatea bătrânilor aveau copiii plecați.

Atât tinerii cât și bătrânii din România sunt foarte simplu de manipulat. Să nu ne mirăm că unii câștigă alegeri doar pe Facebook din moment ce oamenii nu numai că sunt foarte ușor de întărâtat cu un simplu titlu + 3 rânduri scrise, dar ei nici nu cunosc meandrele Facebook, nu știu că dincolo de acele postări poate exista o opinie mai bine argumentată pe blog. Să ne mai mirăm că românii se urăsc din pricina titlurilor postacilor de partid?

Românii, atât tinerii cât și bătrânii nu sunt în stare să poarte o conversație civilizată. În momentul în care aceștia au observat pe Facebook o idee cu care nu sunt de acord, vor înjura ca la ușa cortului, lucru ce denotă o lipsă alarmantă de educație. Ei nu conștientizează că fiecare om are dreptul la opinie. Românii de cele mai multe ori se consideră deținătorii dreptății absolute și dacă cumva ai îndrăznit să nu fii de acord cu ei, se dezlănțuie iadul.

Cu alte cuvinte, sunt foarte dezamăgit de acest rezultat, credeam că românii sunt oarecum mai calculați și mai greu de influențat dar m-am înșelat. Dintre toți cei care au comentat cu injurii pe Facebook, doar un singur om a observat întreg articolul pe blog și a revenit și a modificat comentariul cu pricina.

Acum, nu este de mirare de ce partidele politice angajează la negru foarte mulți postaci. Facebook-ul românesc este mediul perfect pentru asemenea practici întrucât românii sunt foarte simplu de indus în eroare. Românii cred orice și nu cercetează, nu sunt curioși să afle mai multe. Românii nu doresc să aibă o explicație asupra unui fenomen. Ei citesc un titlu pe care-l cred 100% apoi încep să arunce cu rahat prin comentarii pentru că acesta este specificul mentalului colectiv.

2 COMENTARII

 1. in acest august se implinesc 25 de ani de cand stau in Germania. de cand am plecat din tara cu familia (mama vitrega e sasoaica) nu am putut reveni in tara, doar o data: o saptamana la mare cu fostul meu partener de viata. recent am cunoscut o romanca din Focsani care locuise si muncise cu sotul ei 13 ani in Italia, apoi se reintorsese in tara pentru 1 an si apoi sotul ei si-a gasit de lucru in Germania si……asa ne-am cunoscut. ne-am inteles bine, sau mai bine sa spun ca s-a lingusit bine la mine ca sa o ajut aici cu limba si cu cei doi copii ai lor, deci ne-am “inteles” bine, pana cand am inceput sa-i povestesc ca vreau sa ma reintorc in tara. de atunci a inceput sa imi vorbeasca de rau tara si compatriotii. inainte de acestea mi-a vorbit o cunostiinta romanca de rau, ca vai ce proasta e, ca se vede ca nu a trait in afara Romaniei…..cel mai mult spunea ca ce greata i-au produs compatriotii in Focsani. mai ales ca pentru profesoara baiatului ei se colectau bani cu ocazia martisorului, pastelui, craciunului si a altor sarbatori………candva n-am mai rezistat si i-am zis ca e de o asa negativitate si i-am inchis telefonul. chiar ea imi povestise ca sotul ei lucrase la negru in Romania un an.
  Dupa ce m-am mai calmat dupa vreo zi doua (desi implinesc 43 de ani in vara si m-am mai linistit in Germania, tot ma enervez ca romanul) , mi-am spus :”cu ce drept ne acuzam noi compatriotii ca iau mita ? am stat noi in tara si am indurat ce au indurat ei ?” Si mi-am dat seama ca aceasta femeie desi a stat 13 ani in Italia nu a invatat prima si cea mai importanta regula de conduita a unui cetatean (egal de ce nationalitate) in strainatate: “sa nu iti vorbesti nici tara si nici compatriotii de rau pe meleaguri straine.” Ironia e ca tocmai aceasta femeie se falea ca ea a stat in strainatate si vai, draga, a vazut mai multe decat romanul care a stat in Romania si nu a iesit sau nu a trait in strainatate. Mi-am dat seama ca umbla de fapt pe meleaguri straine numai pt. intereseul ei sa-i mearga bine. Si ma doare inima…..
  stau de aproape 25 de ani departe de tara si cum am spus fara a fi avut posibilitatea sa-mi vizitez tara pentru un timp mai indelungat. Aud de la atatia romani cat de rau merge in Romania, incep sa cunosc aici mai multi romani care au venit la munca si imi plange inima si mai rau si dorul de tara vine in sus mai puternic decat era la inceputurile mele in Germania. Si inima imi striga “intoarce-te”…..
  si stiu ca mai voi reintoarce……oricat va dura…..ma voi reintoarce…..tara si dorul de tara mea raman la fel de puternice in inima mea, ma cheama inapoi. Si cand ma voi reintoarce, ma voi reintoarce pt. totdeauna.
  Atunci voi face doar vizite in Germania, daca va trebui.

 2. Iar pe Facebook eu nu dau nici 2 bani, nu il folosesc. mi se pare doar o debandada acolo, un fel de gaura de WC unde toti isi arunca fecalele. De ce sa ma intereseze asa ceva ? Nu posed si nici nu vreau Smartphone, am un mobil cu taste, prefer sa telefonez sau sa vorbesc cu omul in fata. Si hai sa vorbim serios, ce se poate citi pe un ecran asa de mic ca al Smartphonului ? Cred ca multi nu isi dau silinta sa citeasca asa un articol mai lung ca al lui Dvs. pe un Smartphone, la fel si aceasta femeie pe care o cunoscusem. Cred ca si acest Smartphone e un impediment pt. a citi articole mai lungi si cu un subiect mai serios. Multi considera Smartphonul un obiect de distractie.
  Eu iubesc de la varsta de 7 ani cartile si nu avem televizor. Avem multe carti si jocuri. Iar DVD-urile si cartile care le cumparam pt. copiii nostri sunt alese cu grija. Sunt casatorita cu un german si el nu ma impiedica sa vorbesc romana cu copiii nostri.
  Noi, ca romani, am fost inchisi in cusca lui Ceausescu, nu am putut vedea cu ochii proprii ce inseamna o tara straina sau viata intr-o tara straina. Si eu cand am venit in Germania am avut o cadere psihica, o dezamagire. Cu 18 ani. Nu era asa cum ni se povestise de altii. Nu, viata intr-o tara straina e grea – psihicul sufera. Si viata in Romania e grea – lupta zilnica pt. trai e crancena. Si nu ar trebui sa ne condamnam unii pe altii ca am plecat sau am ramas in tara si primim mita sau lucram la negru. Peste tot e momentan greu, daca asteptam numai comfort.
  Poate ar fi mai frumos sa scrie-ti un articol despre aceste doua parti, ca romanii sa inteleaga partea cealalta mai bine. Si sa nu mai pune-ti astfel de titluri provocante ca „Diaspora, românii plecați la muncă în străinătate nu ar trebui să mai aibă opinii despre România, și nici drept de vot”. Astea sunt sfaturile mele, daca intr-adevar doriti sa contribuiti la educarea si formarea opiniei publice despre romani intrei ei spre bine. Daca doriti sa dezbinati mai departe si alegeti astfel de headlines, candva in decursul vietii sufletului Dvs. va veti confrunta candva cu anumite remuscari de constiinta…..
  Eu am ales in viata mea sa spun oamenilor: “Fa-ti cacatul, dar il faci singur, fara mine. Eu am constiinta mea si nu vreau sa imi preiau raspunderea pt. cacatul tau. Eu ma conduc dupa constiinta mea si nimeni nu ma abate de la asta.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here