Acasă Arhiva Interviu cu Matei Ioan de la infomunca.ro. Cine, unde și de ce...

Interviu cu Matei Ioan de la infomunca.ro. Cine, unde și de ce muncește în România?

2151
1
infomunca.ro

Piața muncii din România este cunoscută într-un fel pentru defectele ei: instabilitate, lipsuri pe anumite funcții pentru care facultățile din țara asta scot oameni calificați pe bandă rulantă, salariile mai mult decât ne motivante, patronii care nu au grijă de angajați și așa mai departe. Dacă stai puțin și studiezi problema, observi că nu prea există motive pentru care tinerii să fie atrași să muncească în România, de unde rezultă și exodul în masă către străinătate, în urma căruia în ultimii 5 ani, românii activi din U.E. au egalat pe cei activi în câmpul muncii românesc.

Cu toate acestea, ce-i ține pe români legați de glie? Ce-i oprește și pe cei aproape 4 milioane rămași în țară să-și facă bagajele și să emigreze? Despre aceste lucruri vom discuta cu Matei Ioan, CEO  al portalului de recrutare online infomunca.ro, și vom încerca să aflăm, cine, unde și de ce muncește în România astfel încât la final, să ne putem da seama care sunt motivele pentru care țara asta nu se surpă sub propria ineficiență.

Interviu cu Matei Ioan de la infomunca.ro. Cine, unde și de ce muncește în România?

Domnule Matei Ioan, de cât timp vă ocupați de portalul infomunca.ro, câți angajatori și câți potențiali angajați v-au trecut pragul virtual până acum?

Administrez portalul de joburi Infomunca.ro din primăvară anului 2009. În acest moment există peste 2300 angajatori care folosesc sau au folosit serviciile noastre de Recrutare online. Infomunca.ro are o bază de date care cuprinde peste 130000 de CV-uri și zilnic se creează între 50 și 100 CV-uri noi.

Care sunt domeniile cele mai dorite de acești 130000 oameni, și care sunt domeniile în care angajatorii au cea mai mare nevoie de personal în acest moment?

Personalul calificat sau supercalificat este la mare căutare acum în Romania și datorita faptului că rata șomajului a scăzut foarte mult in marile orașe ale tarii (Cluj, București, Timișoara etc) recrutorii găsesc din ce în ce mai greu chiar si personal necalificat. Angajatorii caută personal mai ales în domeniile: IT, Medical, Finanțe/Bănici, Inginerie, Vânzări, Management. În aceste domenii salariile au crescut foarte mult în ultimii ani și oamenii care au calificările amintite mai sus au destule oferte de munca, așa că nu sunt foarte interesați să-si schimbe jobul.

Aveți ceva date despre proporția locurilor de muncă clasice vs locurile de muncă în online? Se mai caută sudori, zidari, tâmplari sau începem să ne îndreptăm încet dar sigur către extincția acestor joburi în România pentru că din câte am observat, nu prea există meseriași mai tineri de 40 – 45 de ani.

În România anului 2017 exista un deficit foarte mare de sudori, tâmplari și chiar și de muncitori calificați în construcții. Meseriașii buni au plecat demult din Romania iar tinerii nu prea mai frecventează școli profesionale pentru că majoritatea s-au desființat. Nu mai au de unde să învețe. În acest moment, un sudor cu experiența câștigă mai mult decât un profesor sau chiar decât un medic, atât de căutați sunt…

Care este media de vârstă a celor care sunt în căutarea unui loc de muncă și aplică pe infomunca.ro? Vor tinerii să muncească?

În general și nu doar pe Infomunca.ro cei mai multi aflați în căutarea de locuri de muncă sunt cei cu vârste de peste 45 de ani. Acest lucru se datorează faptului că angajatorii de obicei preferă tineri (sub 35 – 40 ani) și din această cauză cei peste 45 ani își pot găsi mai greu un job. Situația este la fel și în străinătate, nu doar la noi.

În afară de București, Timișoara și Cluj, care sunt orașele în care există cerință foarte mare pentru mână de lucru? Care sunt orașele cele mai căutate de către cei dispuși să migreze?

Cu cât este mai mare orașul cu atât este mai dezvoltat și în consecința există și cere de personal, deci pe lângă cele 3 amintite mai sus putem să spunem că se creează multe locuri de muncă în Brașov, Constanta, Iași, Tg. Mureș, Craiova. Românii care doresc să muncească în străinătate sunt în general atrași de orașe precum: Londra, Berlin, Bruxelles, Oslo, Paris, Madrid, Roma și mai nou, la mare căutare este Amsterdam.

Străinătatea. Dumneavoastră dețineți și o agenție de plasare a forței de muncă în străinătate. Sunt joburile către Europa mult mai căutate față de cele din România? Mai vrea cineva să muncească în țara asta sau oamenii sunt deja cu gândul la o viață mai bună dincolo de granițe?

Românii vor fi interesați de joburi în străinătate atât timp cât nivelul de trai din Romania va fi sub cel al țărilor din restul Europei. Conform statisticilor făcute pe baza aplicărilor de pe Infomunca.ro la joburile în Romania și străinătate din ultimii 4 ani, românii sunt în continuare destul de interesați de locuri de muncă în străinătate, însă începând cu anul 2015, interesul pentru aceste locuri de muncă a luat o curba descendenta.

Creșterea salariilor în Romania în ultima perioadă, faptul că deja foarte mulți români se află la muncă în străinătate (suntem la cea de-a doua generație de români plecați la muncă în străinătate), Brexitul, sunt doar câteva din motivele pentru care observăm într-un fel scăderea interesului pentru joburi în afara țarii.

Care sunt șansele de angajare ale unui candidat pe infomunca.ro pentru un job în România? Dar pentru străinătate?

Fiind în același timp portal de joburi dar și agenție de plasare a forței de muncă în străinătate, Infomunca.ro este foarte cunoscut mai ales celor care își doresc un job în străinătate și din acest motiv, putem spune că în baza noastră de date predomina CV-uri ale candidaților interesați  de munca în afara tarii. Totuși, in ultima perioada am observat o creștere accelerata, a joburilor pentru Romania. Cu cât există mai multe joburi, cu atât există mai multe șanse.

Rămânem un pic în zona joburilor pentru străinătate. Foarte mulți tineri doresc aceste joburi. Ce trebuie să facă aceștia astfel încât să aibă șanse mai mari de recrutare prin intermediul portalului infomunca.ro?

În primul rând trebuie să aplice online la cel puțin unul din joburile existente la noi pe site și nu în ultimul rând, trebuie sa fie eligibili pentru joburile pe care și le doresc. Deși sunt foarte multi interesați de munca în străinătate, probabil doar 10% din aplicați sunt cu adevărat potriviți pentru joburile la care aplica.

Unul din principalele motive este cunoașterea limbilor de circulație internațională (engleza, germana, franceza) care este de obicei obligatorie, la nivel cel puțin mediu. Recomand tuturor celor interesați de un job, fie el în tara sau străinătate, sa aplice cu un CV complet. Cea mai mare jignire pentru un recrutor este să primească de la candidat un CV care conține doar datele personale si ultima experiența (lăsând complet pe dinafara celelalte experiențe, educația, eventual obiectivul profesional).

Dacă criteriile de eligibilitate (limba, experiența, referințe etc) sunt îndeplinite și pe baza interviului cu reprezentanții noștri aceștia sunt acceptați pentru un job în străinătate, candidații sunt nevoiți conform legii 156/2000 să ne furnizeze anumite acte necesare întocmirii dosarului de mediere. Acestea cuprind dar nu se limitează la: cazier judiciar, adeverința de la medical de familie – apt de muncă, adeverința de libera trecere emisa de Politie,- secția Pașapoarte, copie după ultima diplomă de studii și altele.

Referitor la joburile în România, a crescut oarecum calitatea beneficiilor pentru angajați în ultimii 5 ani sau care credeți că este motivul pentru care încă mai există piața muncii în România? De ce nu pleacă absolut toată lumea din țară? Ce sunt dispuși să ofere angajatorii în plus acum, față de acum 5 ani?

Piața muncii în România s-a schimbat foarte mult față de acum 5 ani. Spre deosebire de anul 2011 când încă nu doar România ci întreaga Europă se afla în criza financiară, când angajatorii aveau ca obiectiv concedierea personalului și nu angajarea acestuia, în 2017 se observa exact opusul. Bineînțeles, de personal supercalificat va fi nevoie oricând însă acum în 2017,  mai ales in orașele mari, companiile fac uneori eforturi foarte mari pentru a angaja chiar și necalificați. Odată cu cererea pentru forța de munca a venit inevitabil și un val de creștere a salariilor și a beneficiilor în general.

De ce ar trebui o persoană care este în căutarea unui loc de muncă să aplice pe infomunca.ro și nu pe alte platforme de recrutare online deja celebre? Ce recomandări și sfaturi aveți pentru posibilii candidați?

Platforma de recrutare online infomunca.ro are cel puțin două mari avantaje față de concurență. În primul rând pe infomunca.ro nu veți întâlni acele anunțuri la care au mai aplicat 2514 persoane. Celebrele platforme de recrutare online din România sunt renumite pentru faptul că au multe locuri de muncă disponibile, dar și ridicole în același timp dacă ne uităm câte aplicări există la fiecare job în parte. Cum pot ei să mai facă selecție din 2500 de persoane?

În al doilea rând, doar pe infomunca.ro veți putea trimite mesaje angajatorilor prin intermediul unei ferestre de chat. Puteți astfel să întrebați angajatorul diverse nelămuriri sau curiozități pe care la aveți referitor la un loc de muncă ce v-ar interesa. Aflați direct de la sursă detalii care ar putea fi discutate ulterior și la interviu.

Drept sfaturi, recomandăm candidaților completarea integrală a CV-ului, inclusiv la secțiunile Educație, Experiență, Aptitudini și Pre-Interviu. Cu cât vor completa mai bine aceste CV-uri cu cât vor avea șanse mai mari să fie plăcuți de către angajatori. De asemenea, este foarte importantă seriozitatea și corectitudinea în completarea CV-urilor. Candidații nu trebuie să mintă sau să inventeze experiențe profesionale pentru a părea mai calificați.

Aveți date concrete despre numărul angajărilor făcute prin intermediul portalului dumneavoastră?

Din 2015 până în prezent, lunar exista pe site între 2000 si 8000 de aplicări la joburile în străinătate și între 400 si 2000 la joburile din Romania. Este foarte greu să știm exact câți oameni sunt efectiv angajați în urma aplicării la joburi postate de mii de angajatori, însă pot să vă spun că doar Infomunca (în calitate de agenție de recrutare) a plasat către colaboratorii proprii, peste 7000 de romani la munca in străinătate in ultimii 6 ani.

Acesta a fost un scurt interviu cu Matei Ioan, CEO infomunca.ro, una dintre cele mai eficiente platforme de recrutare online din România. Dacă aveți întrebări pentru el sau legate de portalul infomunca.ro, puteți să lăsați un comentariu la această postare, întrebare la care domnul Matei va răspunde în cel mai scurt timp posibil.

1 COMENTARIU

  1. Buna ziua,as fii interesată de un job in strainatate prin aceasta platforma online Infomunca. ro dar sunt un pic reticență din punctul de vedere al seriozității.Multumesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here