Acasă Blog Am depășit 10.000 de articole. Se poate trăi din advertoriale în România?

Am depășit 10.000 de articole. Se poate trăi din advertoriale în România?

22466
32

Am tras linie luna asta și am numărat nici mai mult nici mai puțin 10.085 articole scrise pe site-urile mele proprii și personale, de când am pornit pe acest drum al articolelor plătite. Aceste 10.000 de articole sunt postate 100% pe blogurile mele, cele scrise pentru blogurile clienților nu intră la socoteală.

A trecut un an și jumătate de când am renunțat la jobul prost plătit de operator GPL (800 RON/lună) și am pornit pe un drum destul de nebătătorit aș putea spune. Iată că un an și jumătate mai târziu, s-au adunat peste 10.000 de articole scrise și o nouă perspectivă.

Cred că pot răspunde la întrebarea dacă se poate trăi sau nu din advertoriale într-o țară ca România. Se poate trăi cu condiția să și muncești. Se poate trăi dacă reușești să livrezi la termen orice cantitate, articole originale fără copy-paste, logice și corecte cât de cât din punct de vedere gramatical. Se poate trăi dacă accepți să pleci de jos de la 20 de lei / articol, fără să ai aere de mare Tolstoi și să ceri sute de lei din prima pentru un material.

Se poate trăi dacă reușești să menții site-urile tale pe un trend ascendent din punct de vedere al vizitelor, PA, DA. Site-urile tale trebuie să evolueze dacă vrei să faci mai mulți bani, simplul faptul că știi să scrii nu cântărește decisiv decât în momentul în care lucrezi efectiv pentru un client pe blogul său, nu pe al tău. Site-urile tale trebuie să aibă materiale bune și nu mă refer la advertoriale, trebuie să aibă multe articole pe lângă advertoriale.

Am fost întrebat de multe ori de ce la fiecare advertorial scriu 3 non advertoriale și mereu răspund la fel: pentru că eu îmi doresc să am niște site-uri care să evolueze, nu niște site-uri pe ale căror homepage-uri să vezi reclame la pantofi, masaj erotic, ceai verde sau hidrofoare. Am investit în licențe pentru teme WordPress, în hosting decent, sunt multe lucruri la mijloc dar per total, da, se poate trăi din scris în România DACĂ EȘTI SERIOS.

Ce nu mi-a plăcut la acest an și jumătate?

Păi sunt multe lucruri neplăcute cu care am luat contact, de la birocrația ANAF-ului până la agenții de publicitate care vin cu oferte destul de dezavantajoase pentru tine, mic întreprinzător. Nu mi-a plăcut faptul că a fost mult de muncă. Aș fi ultimul ipocrit dacă aș spune că iubesc acele zile în care muncesc de la 8AM la 12 AM doar ca să termin în timp util niște materiale pentru clienții mei. Nu mi-a plăcut faptul că nu am găsit până acum o firmă de hosting din România care să semene la seriozitate cu Namehceap. Am fost de asemenea dezamăgit când am descoperit câtă ură și prostie se strâng la articolele tale în momentul în care alegi să le promovezi cu Facebook Ads. Per total, sunt mici detalii peste care treci cu vederea după un timp.

Ce mi-a plăcut?

Mi-a plăcut faptul că am descoperit oameni care apreciază calitatea. Da, în România există agenții de publicitate (puține) care sunt capabile să plătească exact cât ceri fără să se țigănească cu veșnicul „Putem negocia prețurile dacă luăm mai multe?”. Mi-a mai plăcut faptul că există luni în care poți trece de 7000 de RON încasări, când media ta este undeva la 4500 RON. Nu e ca la stație unde lucram la program fix și pe salariu fix. Dacă muncesc mai mult ca la gaz? Da, muncesc poate de două ori mai mult dar când trag linie și văd uneori de aproape de 10 ori mai mulți bani, lucrurile se schimbă. Cel mai mult mi-a plăcut faptul că am posibilitatea să susțin cauze umanitare, înainte mă simțeam oarecum neputincios când vedeam oameni precum Roman Ion Cristian, care se duceau prin spitalele de copii să-i facă să râdă și eu nu aveam 10 lei în buzunar pentru mine, ce să mai zic de donat sau de ajutat pe alții?

Luna octombrie 2016
Luna octombrie 2016
Luna septembrie 2016
Luna septembrie 2016

Ce urmează?

În acest moment, nu sunt hotărât dar cred că urmează să deschid în paralel o rețea de bloguri destinate advertorialelor internațional. E doar o idee, dar cine știe, poate voi avea timp să mă ocup de așa ceva. Voi continua și pe România, unde uneori simt că se poate mult mai mult de atât. Da, cred că în România poți câștiga 10.000 de lei lunar doar din advertoriale și am de  gând să ating și această performanță.

De asemenea, am de gând să mă implic mai mult în acțiunile caritabile chiar dacă nu dispun de sume extraordinare. Oricum, tot cei care au puțin sunt cei care se reușesc să urnească lucrurile în țara asta, nu cei bogați. Mă bucur că există acea șansă în care am crezut de la început, faptul că blogosfera poate să facă lumea un loc mai bun, cu toate că sacrificiile și munca depusă sunt uriașe. De fapt, asta mi-am dorit dintotdeauna, să ajung să am suficienți bani astfel încât să pot face lumea un loc mai bun.

32 COMENTARII

 1. Alex, eu am retrecut pe VPS. Fara management, cu platforma. Mai simplu, mai ieftin si mai rapid. Oricum, stiu ca tu nu ai site-uri cu trafic mult, ci teme complexe. Acolo se pot aduce imbunatatiri.

 2. Bun asa…la mai mare! Eu te-am cunoscut drept Amiralul si cand mai citeau cum te plângi de serviciul de la gpl eram curios de ce nu bagi mai tare pe blog…a timp la gpl aveai ..o tabletă,alea,alea…

 3. Bravo Alex!
  Ai muncit al naibi de mult ca sa scri 10.000 de articole, felicitari.
  Poate colaboram pe viitor pentru advertoriale.

  PS. Venitul pe care-l obti este mare dar depinde in totalitate de munca ta (daca nu scri, nu incasezi). Ti-as recomanda inca 2 metode de monetizare:
  – Afiliere. N-am observat linkuri afiliate la tine, dar ar trebui sa le folosesti pentru ca iti aduc venituri recurente, spre deosebire de advertoriale.
  – AdSense pentru site-urile care au trafic mai mare.
  Succes!

 4. Referitor la Hosting ai incercat Hostico? Au preturi decente,servere SSD si asistenta gratuita 24 din 24 de ore.Indiferent la ce ora scriu pe chat cineva e acolo si imi raspunde.Si in plus Data Center-ul se afla in cladirea GTS Telecom,securizat si protejat chiar si in caz de cutremur.Arunca o privire la ei pe site iar daca te hotarasti sa ii probezi ti-as fii recunoscator daca te-ai inscrie prin banner-ul de la mine de pe site.

 5. […] Zilele trecute, un chinez fictiv de nație dar reprezentativ pentru meleagurile noastre anunța cu surle și trâmbițe că a depășit cifra de 13000, articole scrise pe blogul său. I-am citit destăinuirea și mi-am dat seama cât de afundat sunt în muncă uneori. Abia când văd la alții cifre de-astea magnifice realizez câtă muncă șade în spatele lor. Am zis să număr apoi și la mine să văd cam câte s-au strâns, căci știam că sunt pe aproape și eu, anul trecut depășisem 10.000. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here