Acasă Arhiva Sfaturi pentru cei care vor să facă școala de șoferi

Sfaturi pentru cei care vor să facă școala de șoferi

3347
3
școala de șoferi

Să faci școala de șoferi în ziua de azi nu e mare șmecherie. Școli sunt destule, Dacia 1310 nu mai există prin trafic, ce să mai zicem de școala de șoferi. Am observat o anumită îmbunătățire a calității în acest sector în ultimii 10 ani și cred că este un lucru destul de bun.

Totuși, cu mașini bune, cu școli numeroase, există posibilitatea să ai surprize foarte neplăcute dacă nimeri la cine nu trebuie. Acest articol nu este o reclamă, ci un îndemn la vigilență și seriozitate din partea voastră, a celor care dați saci de bani atunci când vreți să faceți școala de șoferi.

Evident, sfaturile pe care le voi da în acest articol sunt adresate numai unui sector restrâns de persoane. După ce ai luat permisul, e clar că nu te mai interesează domeniu dar cu siguranță mulți vă veți regăsi în acest articol peste 50% dacă ați început măcar școala de șoferi. Nu bag toate școlile în aceeași oală, dar 70% dintre acestea sunt total neserioase din foarte multe puncte de vedere.

Faptul că eu unul am crescut în școala de șoferi, faptul că m-am învârtit în acest domeniu ani de zile, a făcut să cunosc oameni, povești, tot ce am reținut mai important este că școlile de șoferi în ziua de azi nu sunt altceva de cât fabrici de bani, afaceri, nu centre de educare, cum s-ar aștepta unii. Ți-au luat banul și nu-și dau interesul cine știe ce. Uneori, nici să vrea nu ar putea să își dea interesul din cauza volumului de… lăcomie… Așadar, în cele ce urmează o să prezint 9 sfaturi pentru cei care caută o școală de șoferi…

9 sfaturi pentru cei care vor să facă școala de șoferi

 1. Niciodată nu mergeți pe prețul cel mai mic. Dacă 10 școli de șoferi vă vor cere 1500 de lei pentru curs și există una care vă cere 800 de lei doar, nu cădeți în capcană. Sunt genul de școli neserioase care vor să vă prindă cu un preț mic. Vor găsi ei pentru ce să vă ceară cu muuult peste cei 1500 de lei. Știți cum e, o dată intrat în joc, e greu să mai ieși. Or să te toace de bani de nu-i adevărat. Te-ai ieftinit la tărâțe și te-ai scumpit la făină.
 2. Evitați instructorii care vă spun că aveți nevoie de 5-6 ore de conducere. Din nou, bullshit. Oricât de bine ai merge cu mașina, ca să fi pregătit de examen, ai nevoie de cele 30 de ore de conducere pentru că atât e nevoie pentru a te obișnui cu mersul încolonat, în oraș. Instructorii îți vor spune orice doar ca să te prindă cu banii. Tu, bineînțeles vei pica primul traseu cu doar 5 ore de conducere și ghici ce? Vei plăti orele suplimentare… Că există unii oameni care se cred mar și tari, șoferii lui Pește Prăjit și cred că ei nu au nevoie de 30 de ore de conducere. Ei sunt prada perfectă pentru instructorii lacomi.
 3. Evitați instructorii particulari sau școlile de șoferi care nu vă dau chitanță. Spun treaba asta pentru că de multe ori există conflicte între elev și școală din cauza neseriozității celor care ar trebui să vă învețe să mergeți cu mașină. Nu vin la ore, nu fac toate orele, motive de ceartă, de scandal și circ sunt multe. Dacă sunt probleme de genul și nu aveți nici un act, nu veți putea merge nici la OPC și nici în judecată nu veți putea acționa fără dovezi.
 4. Evitați instructorii care vă promit că puteți lua traseul pe șpagă. După cum spuneam mai sus, am crescut în școala de șoferi și vă spun că în 80% din cazuri, șpaga pe care instructorul trebuie să o dea examinatorului se oprește în propriul său buzunar. Evident, nu va da sutele de euro mai departe, va miza pe faptul că voi vă subestimați sau aveți impresia că la traseu examinatorul are pretenții prea mari. Deci, evitați asemenea instructori. E semn de neseriozitate și viclenie din partea lor. Nu vreți să aveți de-a face cu asemenea oameni. Voi sunteți copii corecți și cinstiți care oricum vreți să învățați să conduceți, nu să luați examenul pe șpagă apoi să omorâți lumea pe stradă…
 5. Evitați mașinile defecte. Deși sunt aparent dificil de descoperit, spuneți instructorului sau școlilor la care vreți să vă înscrieți că înainte de a face pasul decisiv, vreți să vedeți mașina. Intrați în mașină și verificați dacă pedalele se apasă cum trebuie și dacă schimbătorul de viteze funcționează în totalitate și foarte ușor. Deși e greu de crezut, vă spun că școlile de șoferi nu repară mașinile, ia ITP-ul pe șpagă ca orice lucru în România. Vă zic de schimbător pentru că dacă veți nimeri o mașină care nu intră ușor în viteză, o să vă chinuiți rău de tot cu ea. Voi vreți să învățați să conduceți, stresul vostru trebuie să vină dintr-o singură sursă, nu două.
 6. Evitați instructorii nesimțiți. Pentru că în ziua de azi oricine se poate face instructor auto, toți ciobanii, toți țăranii pot trece de la vândut lubenițe la marginea tarlalei la jobul de instructor auto – cunosc caz concret în Severin. Așadar, căutați să faceți o oră de probă cu instructorul înainte de a continua școala pentru a vedea dacă este genul de om calm, care vorbește frumos cu elevii. Ultimul lucru pe care vrei să îl pățești este să nimeri un instructor care te jignește sau care face mișto de tine în timpul orei. După ce că îl plătești, nu te învață nimic dar mai și te ia peste picior sau te jignește, nu e ok deloc. Și repet, cunosc cazuri de la Severin.
 7. Orice problemă aveți cu instructorul, discutați cu patronul școlii. Există foarte mulți instructori angajați pe la școlile de șoferi care în loc să meargă cu tine, elev, prin oraș, se duc și își fac treaba pe la țară cu tine pe post de șofer. De asemenea, există foarte mulți instructori care vor să facă economie de carburant cu tine și în loc de 40 – 45 de minute cât ar trebui să țină ora, fac doar 30 de minute. Sunt minute pe care le plătiți și dacă aveți asemenea probleme, raportați de urgență la proprietarul școlii. Majoritatea patronilor de școli de șoferi vor lua măsuri în secunda doi, vă asigur, pentru că e foarte mare concurența în acest domeniu.
 8. 90% din școli nu includ tarifele pentru dosar. Dacă o școală o să vă ceară 1500 de lei pentru școlarizare, acești bani nu vor include: fișa medicală, testul psihologic, taxa de permis, cazierul judiciar, pozele, copii diverse, etc. Să aveți 200 de lei extra pentru aceste acte ce alcătuiesc dosarul. Evident, atunci când e vorba despre o cheltuială în plus, școlile evită să aducă la cunoștință. O să vă spună să mergeți să aduceți actele respective pentru care veți cheltui destul de mult.
 9. Aveți grijă să existe sală de legislație rutieră, cu calculatoare și toate cele. Deși în ziua de azi toată lumea poate să facă chestionarele pe internet, exact aceleași chestionare care vor pica la examen, e bine să existe o sală cu calculatoare la care să vă duceți din două motive: vă obișnuiți cu starea de examen, veți avea acolo un profesor de legislație rutieră care vă va explica ce nu înțelegeți și ce greșiți. Ce faceți pe net de acasă, dacă greșiți întrebările, nu are cine să vi le explice. Aveți grijă să fie școală serioasă. O școală de șoferi care se respectă are o sală de legislație foarte frumoasă.

Acestea sunt cele mai importante 9 sfaturi pe care vi le pot da legate de școala de șoferi, sunt lucruri de care m-am lovit eu personal și lucruri pe care le-am văzut întâmplându-se altora. Luați aminte de ele că vorba aia, cine se frige cu ciorba suflă și-n iaurt…

Articolul precedentNici măcar nu ne mai privim în ochi când trecem unii pe lângă ceilalți
Articolul următorNană – sau cum recunoști țăranul coclit cu figuri de golan de cartier
Fiecare om trebuie să aibă curajul să spună ceea ce gândește

3 COMENTARII

 1. sfat de mi l-a dat instructorul
  m-a tinut sa merg numai in 25-30 la ora
  asta deoarece la examen sa conduc la fel, nu cu 40
  ca multi au zis lasa ca la examen conduc incet
  si mergeam cu peste 40 si picau

  evident, am bagat si eu piciorul in pedala, am ajuns la 50 cand am depasit, cand se cerea, insa mi-a zis sa merg cu 30 si sa fiu atent peste tot

 2. Buna. Multumesc mult pentru acest articol si restul articolelor scrise privind tema :scoala de soferi . Dorind sa incep scoala de soferi la anul, aceste sfaturi sunt binevenite. Ati putea recomanda o scoala de soferi buna din Bucuresti unde domnul instructor chiar isi da interesul ca elevul sa faca acele 30 de ore si sa invete logic legislatia si intrebarile din chestionare?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here