După ce pe meleagurile noastre au apărut tichetele de vacanță, turismul la nivel național s-a mai dezmorțit un pic. Chiar dacă cei care beneficiază de ele sunt majoritar bugetari, industria hotelieră din România a crescut destul de mult. Din 6 milioane de români activi, cu contract de muncă legal existenți în România, aproximativ 2 milioane primesc aceste tichete de vacanță care pot fi folosite exclusiv pe teritoriul țării noastre.
Evident, nu se călătorește în concediu sau în minivacanțe doar pe bază de tichete, tânăra generație care vine din spate este mult mai dispusă să descopere propria țară față de generațiile anterioare. Acum când cu ajutorul avionului poți ajunge în câteva ceasuri în orice colț al lumii, se pare că există interes și pentru turismul național.
De ce se fuge de 2-3 stele și de ce se caută un hotel de 5 stele București
Și multă lume ar crede că se caută destinațiile foarte ieftine, hotelurile de 2-3 stele, mai ales dacă este vorba despre capitala țării despre care se știe că este de departe unul dintre cele mai scumpe orașe din Balcani. Nu, sunt la căutare serviciile de calitate, hotelurile de 4-5 stele, iar acest lucru nu poate decât să ne bucure. S-a dus în sfârșit mentalitatea comunistă obișnuită cu mult, ieftin și prost, și a fost înmagazinată mentalitate occidentală bazată pe servicii de calitate. Astfel, turismul din România a început să se dezvolte destul de mult pe parte de servicii Premium.
Adevărul este că de exemplu, dacă ai de gând să petreci 3-4 zile în București, în concediu, minivacanță sau pur și simplu cu treabă, ești mult mai câștigat dacă alegi direct un hotel de 5 stele București. Hotelurile de 5 stele sunt cam singurele care mai respectă cât de cât brief-ul de servicii calitative specifice acestei clasificări.
Calitatea slabă la prețuri mari, mult sub media normalului, alungă oamenii de la hotelurile de 2-3 stele
Decât să mergi la 2-3 stele pentru câteva zile și să simți că dai banii degeaba, nu e mai logic să te duci la 5 stele și să beneficiezi de o calitate aproape de perfecțiune? Din păcate acesta este adevărul. Hotelurile cu 2-3 stele merg pe tarife maximale atunci când vine vorba despre București iar calitatea lasă mult de dorit, în timp ce hotelurile de 5 stele merg pe tarifele minimale astfel încât să nu depășească cu foarte mult puterea de cumpărare a românilor, calitatea serviciilor fiind acolo unde trebuie să fie în mod normal.
Mai trebuie precizat faptul că atunci când vine vorba despre concedii sau minivacanțe, cazarea este foarte importantă. Cu cât mai multe facilități, cu atât mai bine. Hotelurile de 5 stele sunt cam singurele capabile să ofere nu doar confort, ci și o poziționare cât mai bună în București. Degeaba iei cazare la un hotel de 3 stele că-i mai ieftin și apoi cheltui o grămadă de bani, pierzi o grămadă de timp cu transportul până în centru sau capătul celălalt al orașului. Chiar și în cadrul vizitelor business, merită cazarea într-un hotel de 5 stele. Marile companii internaționale au sediile prin centrul orașului. Există multe avantaje pentru cazarea la 5 stele.
Cazarea la un hotel de 5 stele București nu este o aroganță
Există și voci care susțin faptul că tu ca român, să te cazezi la un hotel de 5 stele din București, este o aroganță. În primul rând, trebuie precizat faptul că a dori un serviciu de calitate nu este în neregulă, mai ales atunci când ai fost la hotelurile de 2-3 stele și ai fost foarte nemulțumit. Atunci când te cazezi la un hotel de 5 stele în București nu cumperi doar confortul. Cele 5 stele au și alte avantaje pe parte de calitate a serviciilor. Nu un pat confortabil înseamnă 5 stele. Încet dar sigur, oamenii încep să dorească mai multă calitate iar acest lucru nu are cum să nu fie benefic pentru noi ca societate.