O întrebare pe care am auzit-o de la multe persoane în ultimii ani, dar fiind faptul că au aflat că eu cumpăram destul de des cărți de dezvoltare personală. Mi s-a spus de multe ori că aceste cărți nu sunt altceva decât niște aiureli scrise de niște oameni care au multă imaginație, însă oare așa să fie? Chiar să fie povești cele stipulate în acest tip de volume? Din punctul meu de vedere, da, clar merită investiția dar ca să realizezi esența acestui tip de scriitură trebuie să fii și tu un pic open minded, trebuie să fii și tu dispus să te dezvolți, să-ți depășești limitele.
Cu ce te pot ajuta aceste cărți de dezvoltare personală mai exact?
Aceste cărți de dezvoltare personală te pot ajuta în mai multe moduri. În primul rând, te pot ajuta pe tine ca individ, să te înțelegi mai bine din punct de vedere al personalității. Știu că pare o frază mai mult filosofică, însă persoanele care reușesc să se dezvolte pe plan personal și ulterior, profesional, sunt persoane care își înțeleg foarte bine ființa.
Cărțile de dezvoltare personală te mai pot ajuta să depășești anumite impasuri în care te afli. De fapt, cărțile de dezvoltare personală cam asta au la bază, experiențele personale ale unora și ale altora, strânse într-o carte.
Sunt sfaturi și exemple care pot aprinde un beculeț, pot aduce în prim plan o soluție atunci când nu se întrevede niciuna la orizont. Nu în ultimul rând, aceste cărți de dezvoltare personală te pot ajuta să devii o entitate superioară dacă ești genul de persoană care poate învăța din greșelile altora. Cam rară această calitate, dar poate o ai totuși.
După cum spuneam mai sus, cărțile de dezvoltare personală cam asta sunt, o culegere de probleme și soluții pentru diverse impasuri. Dacă ai capacitatea de a asimila informație fără să fii nevoit să dai cu capul de anumite situații/probleme, atunci cu siguranță vei vedea un rost în cărțile de dezvoltare personală.
De ce sunt necesare cărțile de dezvoltare personală?
Cărțile de dezvoltare personală sunt necesare din mai multe motive. După cum ați observat mulți dintre voi, ele nu sunt printre noi chiar de pe vremea când se inventa tiparul. Aceste cărți de dezvoltare personală sunt un trend care a apărut ca urmare a unei cerințe. Din păcate, pe măsură ce evoluăm ca societate, oamenii acumulează informație dar pierd personalitate. Oamenii se izolează în spatele unor ecrane fie ele de telefon sau de calculator și încep să ducă o viață mult mai lipsită de personalitate față de generațiile anterioare. Nu spun că este ceva greșit în această abordare, căci este modul în care evoluează societatea la nivel global, nu putem noi schimba cursul normal al lucrurilor.
Astfel, lipsa de personalitate acumulată în copilărie și în adolescență dă naștere unor persoane mature care nu prea se descurcă în situații de criză. Nu o spun eu ca și filosof sau ceva de genul, o spun studiile cercetătorilor de la universități de renume. Este demonstrat faptul că apariția calculatorului în viața tânărului duce la o lipsă de personalitate. Apare nevoia de ajutor în situații limită pentru că societatea s-a obișnuit să primească soluții de la mașinării, nu să le gândească cu propria minte. Apar în peisaj în epoca modernă aceste cărți de dezvoltare personală care oferă soluții pentru impasul în care marea majoritate a societății se află din cauza lipsei de personalitate.
Nu este nimic ciudat sau rușinos în a cumpăra cărți de dezvoltare personală. Din contră, sunt chiar recomandate pentru tineri, pentru adolescenți, pentru cei care vor să-și depășească condiția, pentru cei care sunt într-un oarecare impas pe care nu pot să-l depășească. Nu aș putea să recomand un anume volum, sau anumite volume dar sunt convins că din orice carte care tratează subiectul dezvoltării personale, ai ceva de învățat. Important este să accepți în sufletul tău ideea că ai nevoie de ele.
Dacă vei reuși să le vezi utile, nu inutile cum le văd cei care resping ideea de dezvoltare personală ajutată, o să fie mult mai bine pentru tine. A, și ar mai fi ceva de precizat, pentru cei care au obiceiul să spună că aceste cărți de dezvoltare personală nu sunt bune de nimic: mii de ani, omenirea a citit. S-a citit mult. Atât timp cât s-a citit, orice, lumea a evoluat. În momentul în care a apărut calculatorul și oamenii nu au mai citit nimic, nivelul de inteligență al speciei umane la nivel mondial bineînțeles, a început să scadă.
Oare de ce?
Cititul nu a prostit pe nimeni, nu există dezavantaje dacă citești orice, mai ales cărți de dezvoltare personală.