Dacă ne gândim pentru câteva minute la modul în care se face agricultură, ajungem la concluzia că un singur cuvânt ar fi suficient pentru a exprima întregul concept: haos. Cei care cultivă nu prea sunt uniți, intră greu în supermarketuri și hipermarketuri, iar marfa lor muncită și gustoasă ajunge de cele mai multe ori la speculanți.
E nevoie de o schimbare majoră în conceptul numit agricultură, în România. Trebuie să existe unitate și o modalitate de a vinde spre magazine foarte modernă. În ultimii ani, s-a tot propovăduit ideea de înființare a unor uniuni agricole care să intre la masa negocierilor cu supermarketurile și hipermarketurilor, și există speranța ca în următorii ani, aceste uniuni să ia naștere în realitate. Spuneam mai devreme faptul că pe lângă uniune între agricultori, mai este nevoie de ceva, de o modalitate europeană de vânzare a fructelor și legumelor.
Nu știu dacă ați observat, dar în ultimii ani au început să apară pe rafturile supermarketurilor și hipermarketurilor fel de fel de caserole fructe și legume, de diferite dimensiuni. Acestea sunt ori importate direct de la agricultorii străini capabili să facă export spre România, ori sunt aranjate direct de personalul magazinelor cu pricina.
Caserole fructe și legume – soluția perfectă pentru o agricultură modernă, compatibilă cu statutul de mic întreprinzător
Dacă stăm să ne gândim mai bine, cred că oricărui mic agricultor i-ar conveni să-și vândă produsele gata ambalate la supermarketuri și la hipermarketuri. Ar fi o situație win – win pentru toată lumea. Aceste caserole fructe și legume au foarte multe avantaje, despre care vom discuta un pic mai detaliat în cele ce urmează.
Avantajele acestor caserole fructe și legume
- Clientul nu mai face risipă, cumpără o cantitate mai mică și astfel evită una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă România la ora actuală: risipa de alimente. Să fim serioși, fructele sunt bune atunci când sunt proaspete, nu are absolut niciun rost să cumperi kilograme întregi și să le ții prin casă până când se strică. Mai bine cumperi o caserolă de 150gr, 250gr, 500 gr sau chiar 1 kg dacă ai de gând să faci prăjituri, compoturi sau orice alt preparat care necesită o cantitate mare de fructe.
- Caserolele sunt foarte igienice. Am observat cu toții probabil că ce se petrece la raioanele cu fructe și legume din supermarketuri și hipermarketuri nu este tocmai în regulă. Nu este deloc igienic. Vin oameni, pun mâna pe unele fructe, le lasă jos, apucă altele și tot așa. Cum suntem băgați până în gât cu pandemia de Coronavirus, achiziția de fructe și legume la caserolă este de departe cea mai sigură. Acele caserole ori vin direct sigilate de la producător, ori sunt ambalate la magazin. Fructele și legumele sunt astfel atinse de foarte puțini oameni și gradul de igienă crește foarte mult. Siguranța alimentară este foarte bună.
- Corespund cu puterea de cumpărare a românului. Este lucru știut faptul că în România, deși salariile sunt de 5-6 ori mai mici decât în țările importante din Uniunea Europeană, prețurile sunt destul de mari, egale sau dacă nu chiar mai mari decât în lumea civilizată. O caserolă micuță cu fructe și legume corespunde cu puterea de cumpărare a românului și reușește să spargă bariera care împiedică de obicei oamenii să facă anumite cumpărături. Spre exemplu, puțină lume se încumetă să cumpere un kilogram de cireșe. Știm cu toții că sunt foarte scumpe, un sfert de kilogram la fel nu se încumetă să ceară de rușine. Există în magazine caserole de 150/250 de grame cu cireșe care pot fi cumpărate de către clienți. Acest mod de ambalare trebuie să apară tot mai des la rafturile din România, cu atât mai mult că nu costă o avere.
Concluzie – în Europa civilizată se vând de ani buni caserole cu fructe și legume. În străinătate oamenii au înțeles că trebuie să fie uniți și că trebuie să vină cu o soluție modernă și utilă în același timp, pentru ambalarea produselor lor. România din păcate mai are de făcut câțiva pași importanți pentru a regla această diferență. Să nu uităm că, potrivit experților, noi ca țară suntem ca nivel de mentalitate cu cel puțin 20-30 de ani în urma Europei civilizate. Avem nevoie de cât mai multe caserole fructe și legume la raft, atât din cauza igienei, cât și pentru a ne asigura că la noi în țară se întreprinde o agricultură modernă.