Cred că sunt unul dintre cei mai mari militanți contra muncii pe bani puțini din această țară. Totuși, nu pot sa nu admit faptul că există un moment in viață în care este benefic pentru tine să muncești orice, oriunde, numai să muncești iar in cele ce urmeaza voi explica puțin de ce și mai ales când e benefic să muncești si pe minimul pe economie, adică 777 lei net, bani în mână. Am reușit să găsesc 4 atuuri ale joburilor prost plătite.
Trebuie să încep prin a preciza un lucru. Întotdeauna e bine să începi de jos în viață, chiar dacă ai studii peste studii. Joburile prost plătite te învață destul de multe lucruri utile pentru dezvoltarea ta personala. Înveți să fi ponderat cu cheltuiala, înveți să suporți patroni meschini și egoisti. Cel mai important este că înveți să cunoști oameni și să muncești… Înveți o meserie fie că ești simplu vânzător sau gunoier.
Sunt de părere că joburile prost plătite te dezvolta personal mai mult de cât cele bine plătite pentru că te confrunți mereu cu situații neplacute. Oamenii care trăiesc la bariera dintre lumea gri și cea neagra se călesc drept niște caractere foarte puternice. Mult mai puternice per total de cât cei care trăiesc într-o lume roz în care toate sunt in regula și banii nu sunt o problema.
4 atuuri ale joburilor prost plătite
Am spus de multe ori faptul că cei care s-au născut in Paradis și intr-un moment al vieții lor pica direct in Iad, nu vor știi să gestioneze situația. In schimb, cei care s-au născut în Iad, au ajuns în Paradis apoi au căzut din nou în Iad, nu au o problema în a se ridica. Așadar, primul atu al joburilor prost plătite: clădirea caractererului de învingător. Și asta o spun eu, om care am muncit aproape 2 ani jumătate pe 800 ron.
În plus, atâta timp cât te duci la un job, fie și prost plătit, ești parte a societății. Cunoști oameni, apar oportunitățile de a descoperi un job mai bun, mai bine platit. O să mă dau aici exemplu tot pe mine și o sa vă spun că atunci cand am lucrat ca operator GPL am cunoscut diverși clienți care mi-au propus să lucrez pentru ei sau care mi-au dat ponturi că angajează pe la Dedeman, pe la Carrefour, și pot pune o vorba pentru mine. Așadar, cel de-a doilea atu al joburilor prost plătite: sunt o poartă către un job mai bine platit. Păi dacă stai acasă, e clar că nu o să cunoști pe nimeni niciodată și nu o să afli de oportunități.
Cel de-al treilea atu al joburilor prost plătite il reprezintă faptul că înveți o meserie. Nu contează ce… Dacă ești vânzător, înveți să lucrezi cu oamenii și cu banii. Din punctul meu de vedere, e foarte important să știi să vinzi. Dacă ești taximetrist, înveți să ai răbdare, să conduci mașina și atunci când ești obosit. Cred că înțelegeți ce vreau să spun, nu? Orice meserie învățată e un atu.
Trebuie să aducem în discuție acum și pe cei care ajung la 33 de ani, cu facultăți terminate și care se pot lauda cu mândrie cu un CV gol la un eventual interviu… Eu unul dacă aș avea nevoie de un angajat cu studii superioare, nu aș angaja niciodata unul care a ajuns la 33 de ani și are CV-ul gol… Aș aprecia mult mai mult o persoana al cărei CV spune ceva, orice, dar spune ceva… Să văd și eu că am de-a face cu un om călit, nu cu băiatul mamei, ținut de părinți până la 35 de ani…
Nu halesc asta cu “Nu mă duc eu la muncă pe 8 milioane. Pai ce? Am făcut facultate ca să ma duc vânzător?”… Joburile prost plătite, la un eventual interviu, indică faptul că ești stăpân pe propria viață. Așadar, cel de-al patrulea atu al joburilor prost plătite: te scutesc de penibil la un eventual interviu de angajare pe specializare. Cât de tare asta? Să ajungi la 35 de ani și CV-ul tău să arate ca și cum ai avea 22?
Vânătoarea asta de joburi bine plătite trebuie să se desfășoare întotdeauna în paralel cu dezvoltarea ta personală și profesională. Păi dacă bați pasul pe loc tot așteptând un job pe specializarea ta sau care să îți ofere un salariu foarte mare, ai toate șansele să îți vezi propria viață cum trece pe lângă tine. Iar tu stai pe loc, ajungi băiatul mamii la 35 de ani, cu o linie orizontală pe CV in rubrica “experiență profesională”.
Atenție la plafonare și la rentabilitate
Nu trebuie să vă plafonați cu aceste joburi prost plătite. La un moment dat vă veți obișnui cu ele și poate că o să vă placă programul de lucru sau veți avea alte beneficii. Niciodata nu trebuie sa încetați să vreți mai mult de la voi, să vă perfecționați continuu atat pe plan personal cât și profesional. De asemenea, aveți grijă la rentabilitatea joburilor prost plătite pentru că e destul de simplu să accepți un job pentru care ești plătit cu 800 de lei, însă la final de lună să rămâi cu mai puțin de 800 de lei din cauza cheltuielilor cu serviciul respectiv. Am scris un articol pe tema rentabilității unui loc de muncă, îl puteți citi aici.
Acestea sunt cele 4 atuuri ale joburilor prost plătite. Nu fugiți de joburile prost plătite dacă nu aveți alternativă. Sunt o cale desul de anevoioasă de a avansa, însă exista avans, e mult mai ok de cât să stai acasă până la 35 de ani tot așteptând „jobul minune”. Timpul trece.
Sunt de acord că în orice aspect al vieții trebuie să începi de jos și să evoluezi treptat. Ce nu-mi place mie la aceste job-uri este cantitea enormă de efort fizic care trebuie depus (eu nu sunt deloc “forțos”) și numărul uriaș de ore petrecute peste program, care și el este mult mai lung de 8-9 ore pe zi; cel puțin eu prin asta am trecut.
Pai Bogdan, nimanui nu cred ca ii place sa munceasca mult pe bani putini. Poate doar in cazul in care discutam despre ceva hobby 🙂