Acasă Content Writing 4 lucruri pe care trebuie să le iei în considerare dacă vrei...

4 lucruri pe care trebuie să le iei în considerare dacă vrei să faci bani cu blogul tău

6781
6
bani cu blogul

În ultimii 5 ani, internetul a evoluat destul de mult și a început să fie un suport de necontenit pentru cei care vor să facă bani cu blogul. De ce? Păi așa cum am zis de multe ori, internetul începe să devină un mare bâlci, un magazin universal de unde poți cumpăra absolut orice. Atâta timp cât discutăm despre magazine, discutăm și despre reclamă. Sunt două aspecte care se întrepătrund și care nu și-ar avea rostul unul fără celălalt.

Promovarea unui business online depinde de bloguri, depinde de linkuri. Deocamdată, Google funcționează pe bază de linkuri și de calitate a conținutului furnizat odată cu aceste linkuri. E foarte dificil să urci un magazin online în topul căutărilor pe anumite cuvinte cheie dacă nu ai în spate niște linkuri de calitate, venite de la niște bloguri stabile, ce au creat în jur o comunitate activă și care sunt implicate destul de mult în fenomenul de socializare.

Pentru că a apărut oportunitatea de a face bani pe net, fiind de mulți considerată șansa perfectă de a sta acasă și de a primi bani degeaba, evident că au apărut și blogurile precum ciupercile după ploaie. Care mai de care mai ciudate, cu texte copiate sau traduse de un Google Translate analfabet. Au apărut și bloguri de calitate însă. Cert este că piața aceasta a blogurilor care vând content a devenit destul de aglomerată din pricina ideii de a face bani pe net.

Am spus de multe ori faptul că blogurile nu sunt pentru oricine. Ca să ai blog, ca să fii blogger trebuie să îndeplinești simultan două cerințe elementare:

 1. Să știi să scrii corect cât de cât. Nu zice nimeni că trebuie să fii profesor de limba română. Nu am treabă cu o literă mâncată sau inversată sau un dezacord, se întâmplă oricui treaba asta. Ideea este să nu fii analfabet.
 2. Să ai un cuvânt de spus. 90% dintre cei care fac bloguri o fac pentru a le transforma în spații publicitare, nu pentru că au ceva de spus, de transmis. Un blogger trebuie să fie vocal, activ implicat.

În acest context, evident că nu toată lumea o să reușească să facă bani pe net cu blogurile. E nevoie de calitate în acest domeniu iar această calitate se poate obține doar dacă ești blogger și ai idei, ești creativ, ingenios.

Dacă vrei doar să faci bani, nu vei face bani cu blogurile pe net. În cel mai bun caz, vei reuși să faci ceva mărunțiș pentru ca în final să renunți și să spui tuturor ce mare bullshit e blogosfera, că nu se pot face bani și nu se poate trăi din asta și etc… În cele ce urmează, o să discut 4 aspecte cruciale pentru cei care doresc să facă bani cu blogurile, și o fac din postura unui tip care de 1 an de zile câștigă minim 1000 euro / lună din treaba asta…

4 lucruri pe care trebuie să le iei în considerare dacă vrei să faci bani cu blogul tău

 1. Nu-ți supraevalua blogul. Începe de jos. Aud destul de des ideea că 20 de lei pentru un articol nu sunt bani, că e bătaie de joc. Trebuie să fii conștient că nu va veni niciodată la tine o companie să îți ofere zeci sau sute de euro pentru un articol dacă nu ai un nume deja format sau un conținut pe blog care să reflecte această sumă, dacă nu ai niște statistici serioase. Nu știu de ce românii au mentalitatea asta plină de lăcomie, de ce au impresia că li se cuvine mult mai mult deși, efectiv, nu oferă nimic concret în schimb. Începe de jos, scrie și pe mult și pe puțin până își faci un nume, până vezi cum stă treaba cu companiile. După o perioadă, crești și tu prețurile cu condiția să crești și calitatea blogului tău și când spun calitate mă refer  la 3 lucruri: aspect, conținut, social media.
 2. Stai în banca ta. Nu te băga în discuții legate de bani, de cât câștigă alții din advertoriale. Nu e treaba ta. Tu trebuie să te concentrezi pe creșterea constantă de calitate a blogului tău, creștere ce poate fi măsurată prin diverse modalități: Page Authority, Trust Flow, etc. Deși trăiesc din scris de ani de zile, nu m-am băgat niciodată în cloaca discuțiilor celor frustrați care spun cu tărie că nu se pot face bani pe net. Tu fii serios, vezi-ți de farfuria ta și să nu te intereseze de alții. Nu dai detalii despre ce faci nimănui dar nici nu-ți bagi nasul unde nu îți fierbe oala. Nu te băga în discuții contradictorii inutile legate de tema banilor din blog pentru că nu te va crede nimeni chiar dacă aduci dovezi. Unii chiar nu pot să înțeleagă că dacă muncești, ai. Leneșii în special.
 3. Fii serios. Cred că acesta ar trebui să fie primul punct dintre cele 5 pentru că le înglobează într-un fel pe toate. Dacă ești om serios, nu măscărici leneș pus pe căpătuială din stat acasă, nu-ți vei supraevalua munca și nu vei deschide niciodată cutia Pandorei contrazicând pe cei care susțin că nu se pot face bani pe net. Apoi, dacă începi să ai colaborări, respectă cu sfințenie termenele limită și cerințele. Există o lipsă atât de acută de oameni serioși în acest domeniu, încât vei fi observat imediat dacă ești capabil să îți faci treaba așa cum trebuie. Am spus de N ori faptul că cei care arată cu degetul și spun că nu se pot face bani pe net sunt neserioși. Fă-ți treaba cât poți de bine, și pe mult și pe puțin, căci articolele tale bine făcute vor rămâne în Google drept o carte de vizită. Cei care nu reușesc să facă bani pe net acceptă oferte modeste de genul 20 de lei și fac marea greșeală să nu-și dea interesul ca pentru ofertele de 50 sau 100 de lei… Big NO NO… Fii serios.
 4. Evită să transformi blogul într-un mare advertorial. Primesc de multe ori întrebări legate de motivele pentru care continui să postez și non advertoriale pe blogurile mele sau mai bine zis de ce nu am tone de linkuri pe site-uri? Păi gândiți-vă un pic… Pe site-ul meu un1ka.com de exemplu, site feminin. Cine ar mai veni să cumpere advertoriale acolo dacă prima pagină ar fi plină de reclame la toți dracii din lume? Menține o rație de 3 non advertoriale la 1 advertorial dacă vrei să ai un blog interesant pentru cei care caută publicitate. În plus, acest lucru te va ajuta să îți menții și identitatea ca blogger, te va ajuta să îți crești și statisticile site-ului. Eu unul nu aș cumpăra niciodată publicitate pe un site ticsit cu articole publicitare. Ca să ai viitor în industria asta nu trebuie să faci un scop din ban. Îngrijește-te să ai un blog frumos și vor veni și banii. Crește un blog frumos și vei face și bani cu el…

Cam asta aș avea de spus, articol adresat celor care doresc să facă bani cu blogul pe care l-au înființat din diverse motive. Mai trebuie să precizez faptul că ați face bine să vă orientați către calitate de la început, întrucât articolele bine indexate în Google vor atrage pe cei care doresc publicitate. Mă lovesc de foarte multe ori de oameni care-mi spun că vor să facă bani cu blogurile dar nu știu cum. Ei bine, ar trebui să le dea puțin de gândit. Calitatea trebuie să fie mereu pe primul plan, altfel, clar, nu veți fi niciodată contactați de nimeni. Eu unul de când mă știu, nu am prea bătut pe la porți ca să cer de muncă, din contră, mi s-a oferit pur și simplu. Oamenii au găsit articolele mele în Google, au găsit site-urile bine indexate și astfel am ajuns să semnez parteneriate diverse. Același lucru vă sfătuiesc și pe voi, pe lângă cele 4 puncte de mai sus.

6 COMENTARII

  • nu există noroc. există doar cât de mult îți dorești să reușești. cu cât îți dorești mai mult, cu atât te implici mai mult și crești nivelul de calitate. pe mine nu m-a ajutat nimeni cu nimic, niciodată. nu a venit nici un blogger la mine să-mi dea de scris, din contră, mereu eu am fost cel care a dat de muncă altora…

 1. In mare parte blogurile din Romania sunt doar pentru reclame, inclusiv reteaua ta de bloguri. Citesc o gramada de articole scrise de tine, iar aici faci o alta treaba decat ceea ce faci in general, e de inteles, asa se fac banii din scris. Eu ma gandesc sa-mi fac un blog de nisa, dar duc lipsa de redactori specializati, iar blogul se va monetiza strict prin reclama, reclame targetate si potrivite nisei mele. Nu voi face abuz, voi respecta deciziile cititorilor si desigur, o sa investesc bani si timp, pana sa ajung sus. Dar este de munca. Suntem obisnuiti sa facem bani inca din primele zile, luni, dar nimeni nu se gandeste pe termen lung.

  • eu nu cred că o să găsești bloguri de-ale mele care au numai linkuri pe prima pagină și etc… dacă o să fii dispus să plătești serios, nu o să ai probleme în a găsi oameni care să-ți scrie exact ce trebuie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here