Am cumpărat până acum vreo 4-5 teme WordPress de pe Themeforest.net. De ce am făcut acest lucru? Păi pentru că am încercat întotdeauna să ridic standardul de calitate al site-urilor mele, iar temele gratuite pe care le găsești disponibile pe internet sunt foarte dificil de personalizat. Sunt gratuite cu un motiv mai bine zis…
Deși în România cei care au un site/blog, încă preferă temele nulled sau pe cele gratuite, în momentul în care mi-am făcut firmă și am început să am contracte de publicitate, am pus piciorul în prag și am ales să cumpăr teme WordPress atât din motive legale cât și din punct de vedere al calității și siguranței.
De ce trebuie să eviți temele nulled
Temele nulled sunt practic teme Themeforest (sau teme vândute pe alte platforme) oferite gratuit pe anumite site-uri de genul mafiashare.net ori nulledthemes.net. Deși foarte mulți bloggeri folosesc teme nulled, acestea nu fac altceva de gât să arunce persoanele respective în zona gri a seriozității, a profesionalismului.
Motivele principale pentru care trebuie să eviți temele nulled țin de securitate, cel puțin în România. O temă nulled, pe lângă fișierele esențiale pe care trebuie să le conțină, mai conține și foarte multe scripturi de SPAM. Dacă nu sunt la vedere, atunci cu siguranță scripturile respective sunt inserate cumva prin codurile fișierelor temei.Să cureți un site de scripturi SPAM este un adevărat coșmar.
Ce se va întâmpla dacă folosești o temă nulled
Păi în cel mai bun caz, te vei trezi cu contul de shared hosting unde-ți găzduiești site-ul suspendat. Furnizorul tău va bloca contul pentru că scripturile de SPAM din tema ta încep să se folosească de contul shared / servere pentru a trimite comentarii de SPAM, mailuri de SPAM…
Există de asemenea posibilitatea să ți se schimbe parola de utilizator din WordPress și astfel să nu te mai poți loga pe site. Este posibil ca baza de date să fie compromisă și o dată cu ea și blogul tău. De asemenea, e posibil ca site-ul tău să fie penalizat de Google pentru linkurile SPAM emise și va fi destul de dificil de reparat problema, scripturile SPAM pot să creeze și pagini, articole pe site-ul tău.
Deci, dacă alegi să folosești o temă nulled, pregătește-te de Apocalipsa SPAM. Evident, e posibil ca nu toate temele nulled să fie infestate cu scripturi, dar din moment ce nu ești coder WordPress nu îți poți da seama prea ușor dacă tema a fost modificată sau nu…
Ce trebuie să știi despre temele Themeforest
Ei bine, dacă te-ai decis să faci acest pas și să cumperi o temă cu licență, probabil că vei opta pentru themeforest.net. Momentan, este cel mai mare site care furnizează teme și pluginuri WordPress și ai de unde să alegi. Prețurile variază între 40 și 60 de dolari pentru o temă și poate că pentru mulți dintre voi e o sumă destul de mare, însă dacă o să comparați aceste costuri cu cele percepute de o firmă de webdesign…
Cine vinde teme pe Themeforest.net
Themeforest este un bâlci, este Turnul Babelor al dezvoltatorilor WordPress. Developeri din întreaga lume (chiar și România) vând teme WordPress pe Themeforest.net. Eu de exemplu am cumpărat teme de la dezvoltatori polonezi, indieni, români, egipteni chiar și de la o firmă din Cambodgia.
Cât costă efectiv o temă pe themeforest.net și care sunt taxele percepute
Ca să cumperi o temă de pe themeforest.net ai două variante: cu sau fără TVA…
Dacă ești un simplu blogger ce nu are planuri serioase comerciale cu site-ul respectiv și dorește doar să stea la adăpost de SPAM, având în același timp un blog care arată foarte bine, poți să te declari prin Insulele Cayman de exemplu și să plătești doar cât este afișat pe site: 49$, 59$.
Dacă ești un om care în primul rând vrea să fie cinstit, în al doilea rând poate are ceva firmuliță și vrea să deconteze cheltuiala cu achiziția de teme, vei plăti 20% TVA căci atâta este TVA-ul în România… Așadar, la o temă care costă 49 de dolari pe site-ul themeforest.net, împărțeala este următoarea:
Prețul total al temei Newsmag (ultima cumpărată de mine): 49$ + 20% TVA = 58,8$, din care:
- 17,64$ – prețul temei + 6 luni suport din partea developerului
- 29,40$ – licența pentru temă
- 11,79$ – taxa Themeforest, bani care se duc către Evanto Market.
De asemenea, dacă alegeți să cumpărați folosind PayPal, va mai fi o taxă de vreo 2 dolari din câte țin minte. Toată lumea trebuie să mănânce o pită, nu?
Cam acestea ar fi de spus despre temele Themeforest.net, dacă aveți ceva întrebări legate de achiziții, nu ezitați să le lăsați în comentarii. În continuare vom discuta despre dezavantajele achiziției temelor WordPress de pe Themeforest, ca să nu creadă lumea că viața-i doar miere și lapte…
Dezavantajele achiziției temelor WordPress de pe Themeforest.net
Dezavantajele nu sunt așa de mari, sincer să fiu nu am regretat niciodată faptul că am cumpărat o anumită temă de la ei, dar părerile sunt destul de împărțite și e bine să spunem lucrurilor pe nume.
- Doar 6 luni suport din partea dezvoltatorului. Ce presupune acest suport? Îți vor răspunde la orice întrebare legată de tema cumpărată, vei primi asistență pentru eventuale buguri, vei primi asistență pentru implementarea soluțiilor 3rd party pe tema lor. După 6 luni, plătești cam 18 dolari fără TVA pentru alte 6 luni de suport. Această regulă a fost impusă de curând, câteva luni ceea ce nu-i prea ok după părerea mea.
- Nu te poți lămuri exact dacă tema care îți place este ceea ce îți dorești pentru că demo-urile te pot induce în eroare din cauza loading time destul de mare ce poate fi cauzat de multitudinea de elemente afișate pe homepage (ca să vadă clientul tot ce se poate face pe homepage) dar și de serviciul de hosting folosit de dezvoltatori pentru a ține online aceste demo-uri.
Sfaturi pentru cei care doresc să cumpere prima temă prin Themeforest.net
După ce faci câteva achiziții de teme pe themeforest.net începi să îți faci o idee despre câteva lucruri pe care ai face bine să le eviți data viitoare. În cele ce urmează o să trec în revistă 3 sfaturi pe le dau celor care aleg să cumpere pentru prima dată o temă WordPress de pe themeforest.net…
- Evitați să cumpărați temele foarte noi pentru că sunt mai pline de buguri de cât vulpea de purici. Evident, acestea vor fi eliminate la următoarele update-uri ale temei. Chiar dacă vă place la nebunie o temă nou apărută, mai bine ziceți pas până la următorul update. Evident, dacă vă pricepeți la bibilit teme WordPress, CSS, html, you can go for it…
- Evitați pe cât posibil să cumpărați teme de la indieni. Temele făcute de indieni nu-s rele dar au multe probleme legate de securitate și foarte multe buguri. Sunt făcute mai mult de fațadă, să arate bine și cam atât. Sunt greu de setat și de personalizat…
- Evitați să cumpărați teme pentru care nu s-a mai făcut update de mai bine de 6 luni. Eu unul am avut probleme de securitate foarte mari din cauza temei Jarida, pentru care nu au mai oferit update pentru 1 an de zile. E foarte mult 1 an, update-urile ar trebui să vină la maxim 2-3 luni distanță… Vă atașez mai jos o imagine unde puteți vedea ritmul de update ce trebuie urmărit.
Acestea fiind spuse, închei articolul cu gândul de a vă încuraja să cumpărați teme pentru blogurile voastre prin intermediul themeforest.net. Deși după părerea mea, temele sunt semiprofesionale, sunt oricum mult mai ieftine de cât soluțiile profesionale de personalizare oferite de firmele de webdesign.
Dacă ești genul de persoană căreia îi place să își prindă urechile cu bibilitul, migălitul temelor WordPress, cu siguranță trebuie să faceți acest pas. De asemenea, dacă ții la imaginea ta, imagine servită de blogul pe care scrii, e imperios necesar să ai o temă care să placă celor care îți citesc articolele. Nu în ultimul rând, dacă ești genul de tip care s-a confruntat cu SPAM-ul pe bloguri, bănuiesc că ai renunțat de mult la temele nulled și ai trecut la o temă cu licență care nu-ți va aduce niciodată probleme pe cap.
[…] vreo 2 ani de zile tot cumpăr teme WordPress cu care să lucrez, să îmi construiesc site-urile mai bine zis. Am luat de pe themeforest.net, am […]