Acasă Arhiva La cine apelezi cand vrei sa iti faci PFA? Consultanta in domeniu...

La cine apelezi cand vrei sa iti faci PFA? Consultanta in domeniu este esentiala

5212
6

Sa iti faci o firma in ziua de azi e o corvoada. Ai de stat pe la cozi, de umblat dupa acte, de platit bani si asa mai departe. Daca totusi te-ai hotarat sa devii persoana juridica ai doua optiuni: PFA sau SRL. Astazi nu vom discuta despre SRL ci despre PFA. PFA-ul, Persoana Fizica Autorizata, are cateva avantaje fata de SRL pe care le vom trece in revista in cele ce urmeaza si o sa va povestesc experienta mea cu aceasta forma dupa 6 luni de activitate.

De ce am ales eu PFA. 3 motive principale

  1. Nu dau bani la contabil luna de luna. Am luni in care poate nu am nici o factura. Daca as fi ales SRL eram nevoit sa platesc contabilul indiferent si daca faci un calcul simplu, 300 lei / luna x 12 luni = 3600 lei doar pentru o stampila?
  2. Cheltui banii cum vreau si cat vreau fara sa ma intrebe nimeni de nimic. La SRL normal ar fi sa scoti banii o data pe an, lucrurile sunt mai complicate in tabara SRL si eu unul nu am avut chef de lucruri complicate.
  3. Am avut parte de consultanta PFA de specialitate. Oameni care mi-au raspuns la toate intrebarile si m-au ajutat ori de cate ori am avut nevoie. Pentru mine conteaza destul de mult sa ai alaturi oameni care sunt dispusi sa te ajute uneori si fara bani, atunci cand e vorba de lamuriri cel putin.

Dupa cum spuneam mai sus, am vreo 6 luni de cand am deschis PFA si va pot spune ca lucrurile sunt destul de simple. Impozitul si contributiile la sanatate sunt undeva la 20% pentru primul an si undeva la 30% in anul al doilea. Unii ar putea spune ca sunt cam mari comparativ cu un SRL-D de exemplu, insa nu am fost niciodata genul de om care a fugit dintr-o barca in alta pentru cateva procente in plus. Pentru mine conteaza mai mult linistea si simplitatea, nu cativa lei in plus luna de luna.

Ce soft folosesc pentru contabilitate PFA

Pe piata exista multe variante si majoritatea sunt complicate. Cel mai simplu mi s-a parut un soft care este de fapt online, nu se instaleaza in PC. Acest soft contabilitate PFA si este o platforma online unde poti factura sau inregistra diferite cheltuieli. Ai registru jurnal de incasari si plati, inventar, poti face NIR-uri daca este cazul si asa mai departe. Mie mi s-a parut solutia perfecta pentru ca:

  • Nu ma obliga sa instalez nimic in PC, pot sa ma loghez de oriunde exista internet si sa facturez, inclusiv pe telefonul mobil
  • Costa 150 de lei pe an fata de 300 de lei pe luna cat m-ar costa un contabil daca as fi facut SRL-D si stiti bine ca nu-s adeptul banilor dati de pomana
  • Este simplu de folosit, poti sterge daca gresesti o factura, este intuitiv si are un sistem destul de interesant de “rezolvare” a declaratiilor D200, D220, D392B sau D600.
  • De fiecare data cand am avut neclaritati, Marius Cojocaru, cel care detine platforma de facturare si contabilitate PFA, m-a ajutat cu mare placere fara sa imi ceara nimic extra. e genul de abordare pe care il apreciez si nu din cauza faptului ca e gratis, ci pentru ca nu exista acea mentalitate de a jupui pe oricine oricand.

Nu imi pare rau ca am ales aceasta forma de persoana juridica si daca ar fi sa ma intorc in timp la momentul alegerii, tot PFA as alege. Mi se pare mult mai putina bataie de cap iar faptul ca am avut de-a face cu oameni care m-au ajutat dezinteresat, m-au facut sa vad PFA drept alegerea perfecta pentru un incepator ca mine.

6 COMENTARII

  1. […] In cazul in care doriti lamuriri suplimentare, va recomand o persoana specializata in consultanta PFA , dl. MArius Cojocaru. Daca as fi fost sfatuit dinainte de o asemenea persoana, lucrurile mi-ar fi fost mult mai simple. Una e sa ti se spuna exact ce si unde sa te duci ca sa nu pierzi timpul si alta e sa incerci marea cu degetul si sa afli singur. Va recomand si softul pentru contabilitate PFA, facturare si salarii conceput de cei de la pfa-consultanta.ro pe care il folosesc si eu si despre care am mai discutat AICI. […]

  2. Nu poti face o comparatie intre un SRL si PFA, pentru tine si pentru multi altii PFA-ul este bun. Dar daca vrei ceva mai mare, un business mare, cu angajati, cu alea alea, atunci SRL-ul este potrivit. In plus, fiecare are avantaje si dezavantaje. La PFA tu raspunzi de tot, iar la SRL raspundea societatea (in unele cazuri si administratorii societatii).

    • pai eu inteleg doua lucruri din ce spui tu

      1. la pfa nu poti sa angajezi = fals
      2. la pfa raspunderea cade in seama ta iar la srl nu. Pai tu vrei srl ca sa dai tepe si sa scapi de raspundere sau la ce te referi mai exact cand spui ca pica in seama ta raspunderea?

  3. Salut. Exista si variante gratis de softuri cu care poti factura. De exemplu, eu pt Pfa-ul meu am folosit in ultimul timp programul de conta Ciel Simplu. Este gratis, il downloadezi, instalezi si..il pui la treaba :). Il recomand pt ca se utilizeaza usor si poate fi o solutie buna si pt alte persoane.

    • Salut. Da, sunt. Am încercat și eu să folosesc, sunt chiar și în Excel. Problema apare atunci când habar nu ai ce-i aia o factură (cazul meu și a multora)… Prin acel soft ai parte și de consultanță, îndrumare, etc… E clar că dacă ne-am naște pricepuți la toate nici un produs nu ar mai fi folositor nimănui 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here