Mergeam ieri pe stradă, am trecut prin zona în care am fost ultima dată angajat la privat, prin 2015. Au trecut 9 ani de atunci și am observat că o casă la care se construia din vremea când mă duceam eu la muncă, este încă neterminată. Și există foarte multe astfel de case în oraș, începute și neterminate, dintr-un motiv destul de simplu de înțeles: oamenii s-au întins la adevărate palate, cu câte 3 etaje și câte 30 de camere. Evident, atunci când te apuci să construiești un bloc și nu-ți faci niciun fel de calcul, riști atât să-ți bagi 10 ani toți banii în el, dar nici să nu-l termini vreodată.
Grandomania este o mare problema in România, în special în zonele defavorizate, unde sărăcia este la ea acasă. Oamenii foarte săraci, din lipsa de educație financiară, dezvoltă acest complex al grandomaniei. Odată ajunși să aibă puțini bani în buzunare, încep cu mașini scumpe pe care nu și le permit să le întrețină și cu case cu 30 de camere în care își bagă zeci de ani toți banii și nu le mai termină niciodată. E bine să ai și o mașină, și o casă, dar nu e ok să trăiești viața crezând că mașina și casa te transformă drept o persoană importantă în societate. În realitate nimănui nu-i pasă de cei din jur.
Grandomania va dispărea din România în momentul în care oamenii vor realiza că nu este nicio șmecherie să-ți cumperi o mașină scumpă, doar ca să fii cel mai tare de la tine din sat, să te vorbească și să te invidieze vecinii. E vorba despre mentalitatea de om sărac căruia-i lipsește educația, și nu doar cea financiară. Oamenii ar trebui să aibă alte seturi de valori, nicidecum mașinile sau casele. Cel mai bun exemplu sunt occidentalii, care stau în chirie toată viața și își cumpără Dacia Logan, cu banii pe care-i strâng merg apoi în vacanțe, își trăiesc viața cu alte cuvinte…