Sărbătorile mari în România sunt destul de ciudate mai ales dacă sunt privite din exterior. De ce sunt ciudate? Pentru că în țara asta se întâmplă câteva lucruri unice în lume cu câteva zile înainte de Paște sau Crăciun, lucruri pe care le voi puncta foarte concis în cele ce urmează.
5 ciudățenii din preajma sărbătorilor care caracterizează România
- Aglomerația din vamă. Pentru că suntem o țară formată majoritar din diasporă, de Paște, de Crăciun, românii plecați la muncă în străinătate dau năvală în țară. Vin să petreacă sărbătorile acasă, cu familia. Atunci când ai peste 5 milioane de români în afara țării, vama se blochează în preajma sărbătorilor specifice. Un motiv secundar pentru care drumul către casă cu mașina pentru mulți dintre români este un coșmar se rezumă la faptul că mulți se încăpățânează să vină cu mașina, semn al bunăstării și al reușitei în viață pentru mulți dintre noi. Și motiv de invidie pentru vecini, prieteni și rude. Ar putea să ia avionul dar dacă ar face asta, toată lume ar crede că le merge prost. Cum să lucrezi afară și să vii în țară așa, ca un terchea-berchea?
- Masa bogată. În momentul în care vine Paștele sau Crăciunul, de mic, românul a fost învățat că trebuie să aibă o masă bogată. Cu timpul, masa bogată a devenit o risipă alimentară teribilă. Cu câteva zile înainte de sărbătoare începi să vezi prin hipermarketuri acele trenulețe de cărucioare umplute cu moț de către cetățeni, alimente pe care ar trebui să le gătească și să le consume în… 2 zile. Există peste tot în lume sezonul cumpărăturilor de sărbători, dar cred că nicăieri în lume nu mai există prosteala asta cu risipa alimentară.
- Nebunia din trafic. Să luăm exemplul Paștelui că e sărbătoarea ce urmează. Începând de pe miercuri, în toate orașele din țară e nebunie în trafic. Nimeni nu mai e atent, toată lumea se grăbește, dacă alegi să ieși cu mașina în oraș în 3 kilometri ești nevoit să eviți cel puțin 5 posibile accidente. E o ciudățenie și un mister total de ce în preajma sărbătorilor, șoferii români își pierd mințile și decid că acea esență de rom după care sunt trimiși la cumpărături de către neveste este ultima de pe planetă și e musai să fie turnată în checurile lor. E un haos total în trafic și nimeni nu înțelege de ce unii se grăbesc atât de tare, de ce nu se mai ține cont de regulile de circulație, de ce oamenii se transformă în pericole publice cu ale lor autoturisme?
- 40 de pâini. Coada la pâine, din nou ceva specific nouă, românilor. Cred că ar trebui brevetată cumva deși n-am fi în pericol, că străinii nu se prea omoară cu pâinea oricum. În România însă, de Paște, de Crăciun, te duci și tu ca omul să iei 2 pâini pentru duminică, întrucât ești conștient că luni, a doua zi de sărbătoare, e deschis peste tot. Și cum stai tu la coadă, auzi pe cel din fața ta „Bună ziua, 40 vreau”… Și vezi cum încep pâinile să curgă din chioșcul cu pricina direct la tip în mașină. Cred că suntem unici în lume pentru imaginea asta, a mașinii încărcate full cu pită pe bancheta din spate, inclusiv peste lunetă. Ce-or face băi nene cu 40 de pite? Sunt de unde și-a rupt foamea gâtul?
- Explozia cazanelor. Nu mă refer aici la cazanele de țuică, întrucât nu este anotimpul. Mă refer la explozia ofertelor de mașini second hand aduse din străinătate și expuse pe site-urile de anunțuri. În această perioadă, site-urile precum olx.ro încep să colcăie de cazane care mai de care mai cojite și mai cu volan pe invers, cu care românii vor s-o pună de-o combinație. Care-i baiul? Păi ,mulți dintre cei plecați la muncă în străinătate nu doresc nici în ruptul capului să piardă bani cu drumul. Dacă vin cu mașina personală, e scumpă motorina sau benzina. Astfel, cumpără un cazan cu 500 de euro din Germania, Anglia sau de pe unde mai lucră ei, se urcă în el, ajung în țară și vor să-l vândă cu 1500 de euro astfel încât să-și scoată și ei banii de drum, inclusiv biletul de avion la plecare. E un fenomen unic în lume… Așadar, care vreți tigăi de Anglia, ceaune de Germania sau cazane de Italia, acum e momentul prielnic.
Și lista poate continua, bineînțeles. Tot ce trebuie să faci este să analizezi un pic din exterior fenomenul acesta al sărbătorii la români și vei constata că e unic în lume. Paște Fericit la toată lumea.