Acasă Blog Toată lumea se plânge de lipsa forței de muncă, însă nimeni nu...

Toată lumea se plânge de lipsa forței de muncă, însă nimeni nu vrea să mărească salariile

217
0
să mărească salariile

Observ că e tot mai mare jalea printre patroni, tot mai mulți se plâng de faptul că nu prea mai au pe cine să angajeze. Foarte mulți tineri au plecat în străinătate iar cei care au rămas, „nu vor să muncească”. Păi e normal să se întâmple așa din moment ce salariile sunt foarte mici.

Uneori mă și amuz când aud chestii de genul „Suntem nevoiți să închidem afacerea, nu putem să găsim personal”. Păi dați fraților salarii decente și o să vedeți cum o să vină lumea la muncă, or să se întoarcă chiar din Diaspora. Mulți „antreprenori” au dezvoltat fel de fel de afaceri puțin rentabile din lipsă de materie cenușie și spirit de negoț, dar le-au menținut pe piață din cauza salariilor mizere. Au jumulit angajații cât au putut, până când oamenii și-au luat lumea în cap și au plecat din țară.

Totul are o limită. Acești patroni care nu sunt capabili să mențină o afacere pe linia de plutire dacă măresc salariile înseamnă că de când sunt pe piață, ei mănâncă din pita angajatului. Un angajat muncit mult peste program, pentru care orele suplimentare plătite sunt doar SF-uri.  Eu cred că multe afaceri nu ar fi trebuit să existe niciodată, ele sunt totuși active pentru că până acum s-au găsit „fraieri” care să vină la muncă pe 200 de euro. Foarte bine, să închidă atunci. Sau dacă vor să rămână, să dea salarii suficient de mari cât să devină atractive pentru cei care pleacă la muncă afară.

Nu, nu trebuie să dați 2000 de euro pe lună cum se dă afară. Dați doar 1000, la jumate și veți vedea că românii vor alege să rămână, că nici în străinătate nu se aleg cu mai mult după ce plătesc chirii. Nu vă permiteți? Nu vreți? Atunci închideți tarabele. Sau munciți voi cu familiile voastre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here