Acasă Blog Inscrierea la scoala de soferi, iar mai apoi la examenul teoretic: care...

Inscrierea la scoala de soferi, iar mai apoi la examenul teoretic: care sunt documentele necesare?

235
0

Obtinerea unui permis de conducere pe teritoriul Romaniei, implica, precum in toate celelalte state europene, urmarea unor cursuri de pregatire si promovarea examenului practic, ce il precede pe cel teoretic. Scoala de soferi se face pe un automobil ce apartine categoriei pentru care se opteaza, in timp ce examene se desfasoara de asemenea in functie de categoria pentru care se opteaza. Conditiile pentru obtinerea permiselor de conducere sunt si ele diferite, cele generale fiind aplicate in cazul oricarei categorii.

Conditiile generale sunt urmatoarele:

 • Nationalitate romana;
 • Varsta minima de 16-24 de ani, in functie de categorie – in cazul categoriei B (cea mai solicitata de catre cursanti) varsta minima este de 18 ani;
 • Adeverinta medicala care sa confirme faptul ca persoana este apta pentru a urma o scoala de soferi;
 • Adeverinta de la un medic psihiatru, care sa confirme faptul ca persoana nu are dereglari de ordin psihic.

Pentru a deveni sofer nu este de ajuns doar ca un om sa indeplineasca conditiile de mai sus, ci si sa urmeze o scoala de soferi, iar mai apoi sa promoveze examenul teoretic, dar si pe cel practic.

Asadar, primul pas este reprezentat de alegerea unei scoli de soferi, implicit si a unui instructor. Sarcina acestuia este sa invete cursantii sa conduca un automobil, sa cunoasca componentele automobilului, dar si sa fie la curent cu toate prevederile legislatiei rutiere.

Procesul de inscriere la o scoala de soferi poate sa fie diferit de la o institutie la alta, insa, de regula, documentele solicitate sunt urmatoarele:

 • Actul de identitate, in original si copie;
 • Dovada de plata a primei transe sau a sumei integrale – anumite scoli de soferi primesc banii pe loc, fara virament bancar;
 • Avizul medical si psihologic.

Dupa un numar fix de ore de teorie si practica (24 de ore de teorie si 30 de ore de practica), cursantul se poate inscrie la examenul teoretic, cu conditia ca scoala de soferi sa ii elibereze actul care atesta faptul ca acesta a finalizat cu brio cursurile.

Inscrierea la examenul teoretic se va face pe baza unui dosar, care va cuprinde:

 • Copie dupa actul de identitate;
 • Fisa medicala, eliberata de o policlinica autorizata;
 • Avizul psihologic;
 • Minim doua fotografii tip permis de conducere;
 • Cazier;
 • Chitanta ce atesta faptul ca a fost realizata plata taxei pentru sustinerea examenului;
 • Fisa eliberata de scoala de soferi.

Pe parcursul pregatirii teoretice se va invata codul rutier si se vor completa chestionare DRPCIV, urmand ca impreuna cu instructorul sa se realizeze cat mai multe astfel de teste auto. Rezultatele lor pot fi concludente si pot confirma un viitor rezultat la examenul auto. Este imperios necesar ca inaintea prezentarii la examen un cursant sa fie capabil sa completeze chestionare auto si sa obtina in mod constant minim 24 de puncte.

I-drpciv.ro ofera posibilitatea cursantilor de a completa teste DRPCIV

In prezent, cartile de teste au fost inlocuite cu paginile de internet. Mult mai rapida si mai eficienta, completarea de chestionare auto s-a dovedit extrem de eficienta, statisticile aratand faptul ca 75% dintre cursantii care completau zilnic teste pe internet au reusit sa promoveze proba teoretica, fiind un pas mai aproape de obtinerea permisului de conducere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here