Forajele de epuismente sunt operațiuni complexe prin intermediul cărora sunt eliminate apele din subteran, în vederea facilitării anumitor tipuri de operațiuni în construcții. Aceste foraje de epuismente sunt de mai multe feluri, alegerea celui mai eficient cade în sarcina firmei care le execută.

Există așadar: foraje de epuisment cu pompare directă, foraje de epuisment cu filtre acciculare, drenaje de epuisment tip Californian, drenaje de epuisment orizontale, drenaje de epuisment verticale și drenaje de epuisment directe din base centrale. Dintre toate acestea, cele mai eficiente sunt bineînțeles forajele de epuisment cu pompare directă și forajele de epuisment cu filtre acciculare, pe care le vom detalia.

Foraje de epuismente – 2 metode foarte eficiente

Foraje de epuisment cu pompare directă – cea mai des întâlnită metodă de eliminare a apelor din subteran atunci când suprafața de desecare este una destul de mare.

Pentru a da rezultate, aceste foraje de epuisment cu pompare directă se bazează pe niște calcule foarte precise, care stabilesc numărul de puțuri de epuisment care trebuie executate, modul în care acestea trebuie săpate, procedurile de tubare, echipare și pompare.

Este o operațiune destul de complexă dar care la final are rezultate foarte bune. Atât timp cât se reușește calcularea debitului de pompare, apa din pânza freatică intră în epuisment și astfel este eliminată, lucrările de excavație și construcții se pot desfășura.

Atunci când vine vorba despre epuismente cu pompare directă, forajele cele mai recomandate sunt cele semiuscate mecanice, prin intermediul cărora se mărește permeabilitatea. Astfel, suprafața vizată este drenată mult mai ușor și mai rapid. Iată, există câteva metode pe care companiile cu experiență în epuismente le folosesc pentru a duce proiectele la bun sfârșit într-un timp cât mai scurt.

Foraje de epuisment cu filtre acciculare – deși denumirea este una destul de ciudată, rezultatele acestei metode de secare a subteranului sunt destul de eficiente. Aceste foraje se folosesc de obicei atunci când suprafețele care trebuie drenate sunt destul de mici. Forajele de epuisment cu filtre acciculare ies în evidență prin două mari caracteristici: sunt practice și foarte simplu de realizat.

Acest mecanism de drenare pe bază de filtre acciculare se mai numește „sistem wellpoint” și este compus din: o pompă sau mai multe pompe cu aspiratoare de vid conectate la o serie de conducte din care captează apa direct din sol. În urma forajelor efectuate la mare adâncime, aceste conducte sunt introduse în sol și apa care se strânge în ele este eliminată. Așadar, un procedeu simplu destinat suprafețelor de mici dimensiuni. Pentru suprafețe întinse, după cum am spus mai sus, avem foraje de epuisment cu pompare directă. Rămâne decizia executantului care dintre cele două metode trebuie folosite pe șantier, conform încadrării terenului respectiv din punct de vedere al suprafeței.

Acestea sunt cele mai eficiente două foraje de epuisment care pot fi folosite pe șantierele din România în cazul în care se dorește eliminarea apelor din subteran. Ele trebuie făcute neapărat în cazul în care situația le impune dar mai ales în cazul în care se dorește o construcție serioasă, trainică, capabilă să reziste temeinic printre ani. Efectuarea lor este de asemenea recomandată să se facă doar de către companii serioase care activează de ani buni în sectorul foraje – denisipări – epuismente.

DISTRIBUIȚI
Nu sunt blogger, nici nu am intentia... Dar cred ca blogosfera poate face lumea un loc mai bun

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here