Acasă Blog Cheia unui business prosper stă în investiții

Cheia unui business prosper stă în investiții

155
0
investitii

În acest moment în România sunt peste 1.2 milioane de SRL-uri, PFA-uri, companii mici și mijlocii deschise de români în speranța unui trai mai bun. Există această mentalitate colectivă care ne împinge de la spate să scăpăm din breasla muncitorilor de rând și să devenim proprii noștri patroni.

Se întâmplă pentru că salariile sunt foarte mici în România, de 10 ori mai mici față de țările dezvoltate din UE și oamenii văd în aceste mici firme o șansă la un viitor mai bun. Dintr-un salariu minim pe economie nu se poate trăi, la nivel de 2019 discutăm de 265 de euro net, bani în mână.

Problema este că dintre aceste peste 1 milion de mici speranțe, puține reușesc să devină cu adevărat profitabile. Tinerii antreprenori se tem de multe lucruri, se tem de investiții, se tem de angajare de personal și de multe ori sfârșesc prin a bate pasul pe loc. Puține sunt afacerile care se dezvoltă.

Degeaba 1 din 6 tineri cu putere de muncă deține propriul business în România dacă trăiește la fel de prost prin intermediul lui cum trăia atunci când era angajat la patron. Soluția pentru această problemă este una destul de simplă: încrederea. Trebuie să ai încredere în tine, în afacerea ta, în angajații tăi și mai ales în partenerii de business. Fără încredere te zbați ca peștele pe uscat.

În urmă cu ceva timp am discutat cu un amic de-ai mei care pornise un mic business, un mic magazin situat pe o promenadă din oraș. Știți voi, acele mici chioșcuri din care îți cumperi sucuri, clătite, gogoși, etc. Îmi povestea că nu-i mulțumit de cum merge treaba pe acolo și într-o zi am trecut pe la el.

Am văzut cam ce făcea el pe acolo, cam ce vindea. În afară de gogoși și clătite nu avea nimic. Nici măcar sucuri. Pe stradă mai sunt asemenea afaceri și toate aveau sucuri la pahar. Există dozatoare pe care le poate închiria, etc. M-a lăsat mască răspunsul lui, eu așa ceva nu eram pregătit să aud.

„Păi și dacă nu merge treaba ce fac? Rămân cu paguba?”

Păi măi fraților, nimeni vreodată nu a făcut bani fără să investească. Trebuie să investești un pic, să diversifici oferta și bineînțeles că rezultatele or să apară. Din moment ce altora le merge, lui de ce să nu-i meargă? Și i-am dat un link de unde să-și comande pahare plastic, dozatoare, sucuri, etc.

Frica asta de investiție e uneori bună, te împiedică să te arunci mai mult decât îți este pătura însă ce-i prea mult strică. Trebuie să riști un pic dacă vrei să câștigi. Bine, în cazul lui riscul nu era mare pentru că și ceilalți aveau acele produse. Ar fi fost riscat să fi venit cu ceva nou, nu cu ceva deja existent.

Astăzi, s-au făcut vreo 3 luni de când am purtat discuția cu omul, de când i-am făcut cunoștință cu furnizorii de sucuri și de pahare, și totul merge foarte bine. Oamenii au început să cumpere sucuri și de la el, vânzările au crescut, iar omul nu se mai teme de investiții, a devenit mai încrezător.

Cheia succesului în business constă în investiții, în curaj, în ambiția de a-ți depăși condiția. Altfel, ajungi una dintre cele peste 1 milion de visuri care pur și simplu zac și nu se alege nimic de ele. Tu ce părere ai despre micile afaceri din România care din păcate, nu ajung să se mai dezvolte niciodată?

 

DISTRIBUIȚI
Nu sunt blogger, nici nu am intentia... Dar cred ca blogosfera poate face lumea un loc mai bun

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here