Săptămâna trecută am reușit în sfârșit să torn și eu placa la casă. A fost o operațiune dificilă din pricina locației iar faptul că firma de construcții pe care am însărcinat-o să se ocupe de această etapă s-a prezentat pe șantier fără o pompă de beton, a transformat totul într-un iureș. Construcția a decurs destul de bine până în acest moment, chiar mă miram că merge totul strună fără probleme. Iată că am spart gheața cu firma lui Pește Prăjit. Uneori, sunt surprins de vrăjeala pe care o pot avea unii oameni doar ca să-ți ia banii. Sunt de părere că unii dintre români ar fi gata să-ți jure că ei pot construi un bloc turn cu 10 etaje dar nu pe Pământ, ci pe Lună direct, numai să te prindă cu lucrarea.

Așa și cu firma pe care am contractat-o să vină să se ocupe de turnare, de construcția nivelului superior mai bine zis. Când am discutat cu patronul totul părea în regulă, părea o firmă serioasă care avea mulți oameni și deținea toate echipamentele necesare acestei operațiuni. Evident, când s-a prezentat la lucru treburile nu au mai stat chiar așa. M-am trezit efectiv în bătătură în ziua turnării cu 4 oameni, cu găleți la ei și scripeți. Nu tu pompă de beton, nu tu măcar un buldo cu cupă specială de manipulat beton. Oamenii aveau de gând să ia betonul de jos, dintr-un loc de unde-l bascula betoniera și să-l urce cu gălețile la etaj. Cred că nici în Epoca de Piatră nu se făcea așa ceva.

Fraților, doamne ferește să te apuci să construiești ceva în România, că ajungi la nebuni. Când îți dai seama cu ce fel de oameni ajungi să lucrezi, începi să regreți amarnic. Nivelul de seriozitate al firmelor de construcții, al meseriașilor și chiar al zilierilor este atât de scăzut încât nu știi niciodată cu ce te trezești în bătătură. Dai comandă să-ți facă oamenii un acoperiș și te trezești cu încă un nivel în plus la casă. E incredibil în ce hal s-a ajuns. Când i-am văzut pe cei 4 muschetari echipați cu găleți și scripeți am zis că înnebunesc. Și dacă l-ați fi văzut pe patronul firmei, ați fi zic că cine știe ce multinațională este pe-acolo. Îmbrăcat bine, cu un discurs valabil, cam așa se iau lucrările în România.

Dacă ar mai fi să apelez din nou la o firmă de construcții pentru o lucrare așa de serioasă, nu aș mai face greșeala asta. Bine, la câte am pătimit cu placa nu cred că aș mai construi vreodată alta dar dacă totuși m-ar apuca nebunia și aș demara un astfel de proiect, nu aș chema pe nimeni la muncă până nu m-ar duce să văd exact ce utilaje au. Chiar nu înțeleg cum poate o firmă de construcții care culmea, cere o grămadă de bani pentru o lucrare, să nu dețină o pompă de beton. Că dacă ar cere o brumă de bani parcă nu ai fi așa supărat că se prezintă la locul faptei cu roabe, găleți și scripeți, însă bineînțeles că oamenii s-au învățat să ceară, s-au învățat să lucreze pe bani mulți, încercând să pară serioși.

O pompă de beton se poate cumpăra și second hand și sunt de părere că o firmă de construcții care nu deține așa ceva în portofoliul de utilaje nu merită chemată la muncă. Eu abia am reușit să închiriez una de la o altă firmă de construcții, vă dați seama că nu aveam cum să-i las pe cei 4 magnifici să urce betonul cu găleata acolo. Păi ori fac și eu o casă trainică ori bordei? Interesul meu este să fac o casă cât mai solidă și betonul urcat cu găleata în pod își pierde mult din calitate de la atâta vânturare. Și partea proastă este că aceasta este specificul orașelor mici de provincie unde nu prea mai sunt firme mari care să aibă utilaje serioase. Sau dacă sunt, nu vin la o simplă turnare de placă.

Așadar, dacă vă bate gândul să construiți o casă cu o firmă de construcții, asigurați-vă înainte de toate că oamenii ăia au cu ce să muncească. E tot mai la modă exploatarea oamenilor pe bani de nimic. Patronii vor să rămână cu cât mai mulți bani în buzunare așa că această mentalitate nu are cum să nu facă ravagii și pe șantier. Dacă firma de construcții nu este dotată corespunzător, nu semnați contractul și gata, mai căutați. Altfel, o să aveți parte numai de surprize.

DISTRIBUIȚI
Nu sunt blogger, nici nu am intentia... Dar cred ca blogosfera poate face lumea un loc mai bun

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here