Mulți dintre noi avem câte-un câine sau câte-o pisică prin ogradă drept animal de companie și mereu încercăm să tratăm aceste vietăți ca pe adevărați membri ai familiei. Hrana pe care le-o acordăm zilnic este foarte importantă, acest aspect nu ar trebui niciodată neglijat întrucât, fiind vorba despre organisme vii, pot apărea dezechilibre.

Atunci când vine vorba despre hrană câini sau despre mâncare pisici, fiecare posesor de astfel de animale are impresia că se descurcă de minune, însă în realitate este posibil să facă niște greșeli catastrofale. Iată care sunt cele mai des întâlnite greșeli făcute de posesorii de câini și pisici în ceea ce privește alimentația.

Hrana animalelor de companie nu trebuie neglijată. 3 greșeli pe care poate și tu le faci

Câinii și pisicile – animale alimentate cu ciorbă

Animalele au organisme diferite de ale noastre, de ale oamenilor. Faptul că ele pot fi păcălite de aroma de carne din ciorbă sau din mâncarea pe care noi oamenii o consumăm și că se pot adapta pe un asemenea meniu, nu înseamnă că totul este în regulă și din punct de vedere nutrițional. Dacă o să luați vreodată la puricat o pungă/conservă cu mâncare pentru câini/pisici o să vedeți pe spate niște caracteristici nutriționale.

Această mâncare special concepută pentru animale o să reușească să le țină  mult mai bine departe de boli sau alte probleme de sănătate cauzate de dezechilibrele nutriționale față de ciorbă sau alte resturi alimentare rămase de la masa noastră. Oamenii sunt oameni, animalele sunt animale, fiecare are nevoile lui particulare din punct de vedere nutrițional

Prea multă hrană dăunează sănătății animalelor

Cunosc cazuri, cunosc oameni care au câini de exemplu, și le dau de mâncare de 4-5 ori pe zi. Evident, cu timpul, acești câini au devenit supraponderali. Greutatea excesivă aduce după sine diverse probleme de sănătate, exact ca în cazul nostru, al oamenilor. Câinele mănâncă și de 10 ori pe zi dacă-i genul mai pofticios, dar asta nu înseamnă că tu trebuie să-i dai de 10 ori. Și un copil dacă e mai pofticios cere de mâncare de 10 ori pe zi, asta nu înseamnă că trebuie să-i dai.

Pentru o viață cât mai îndelungată, sănătoasă, lipsită de complicații, se recomandă să hrăniți animalele de companie exact cum scrie la carte, de fix atâtea ori cât este normal pentru rasele respective, fără să le schimbați meniul cu resturile care rămân la masa de peste zi. E bine să fim cât mai realiști în ceea ce privește nevoia de hrană a animalelor

Prea puțină hrană de asemenea, dăunează sănătății animalelor

Cum există cazuri în care oamenii își hrănesc animalele de companie de 10 ori pe zi, până când acestea încep să semene cu niște mingi de rugby, există și cazuri în care oamenii aleg să-și alimenteze câinii și pisicile o dată la câteva zile, pe sistemul „Lasă că dacă ar fi maidanez tot la fel ar apuca să mănânce”. Este o abordare specifică celor care au prostul obicei să-și aducă-n bătătură animale de companie dar ei să nu prea dau pe-acasă. Le lasă un pic de mâncare pe o treaptă a casei și pleacă cu zilele. Înfometarea are efecte catastrofale asupra animalelor.

Pe lângă faptul că este un act de cruzime pentru care în țările civilizate oamenii fac pușcărie, înfometarea reușește să le slăbească organismele, reducându-se astfel simțitor speranța de viață. În plus, înfometarea schimbă destul de mult și comportamentul animalelor de companie. Câinii devin mult mai agresivi iar pisicile devin mai parșive decât de obicei.

Acestea sunt cele mai importante trei greșeli pe care oamenii le fac de obicei atunci când decid să aducă în curtea casei ori în apartament un cățel sau o pisică. Sau de multe ori, ambele. Din punct de vedere nutrițional, animalele au nevoie de hrană dedicată, suficientă ca și cantitate dar nu în exces. Cei care doresc să se bucure cât mai mult timp de câinele sau pisica din dotare, trebuie să fie foarte atenți la acest aspect legat de alimentație pentru a evita dezechilibrele.

DISTRIBUIȚI
Nu sunt blogger, nici nu am intentia... Dar cred ca blogosfera poate face lumea un loc mai bun

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here