Acasă Blog Recalificarea – șansa românilor la o viață mai bună

Recalificarea – șansa românilor la o viață mai bună

203
0
Recalificarea

Vremurile pe care le trăim sunt destul de dificile, foarte mulți români aleg să încheie socotelile cu țara, își fac bagajele și pleacă în străinătate către (speră ei), o viață mai bună. În România e destul de dificil să-ți mai găsești de muncă dacă de exemplu întreprinderea la care ai activat ani, zeci de ani s-a închis, ori dacă locuiești într-un oraș mic de provincie unde industria este moartă și efectiv nu se caută oameni cu calificările tale. Pentru mulți dintre cei care se văd puși într-o astfel de situație, valiza rămâne cam singura opțiune. Dar oare așa să fie? Oare aceasta să fie cauza pentru care în acest moment, România este pe locul 2 în lume la capitolul emigrare (după Siria)? Oare acesta să fie motivul pentru care avem o țară dincolo de granițe, respectiv peste 5 milioane de români plecați la muncă în străinătate?

Din păcate, foarte mulți români aleg să plece fără să caute în primul rând soluții aici, în țară. Una dintre aceste soluții este calificarea sau recalificarea dacă cumva cu calificările actuale nu se mai găsește de muncă. Există multe companii care organizează cursuri de calificare pentru meserii care acum sunt la mare căutare, dar trebuie și oamenii să-și dorească să le parcurgă, să accepte schimbarea. Din păcate, pentru mulți dintre ei singura schimbare acceptată este străinătatea. Poate și mirajul banilor are un cuvânt greu de spus, adevărul este că orice ai lucra în România, ca nivel de salarizare vei fi mereu sub țări precum Franța, Spania, Germania nu mai zic. Partea mai interesantă este că nu banii sunt tot ce contează în viață. Mai contează și familia, copiii pe care ar fi bine să-i vezi crescând și să fii alături de ei la greutate.

Cred că foarte multă lume ia o decizie pripită atunci când alege să-ți facă bagajele și să plece în străinătate. Ar trebui mai întâi analizată situația cap coadă. Cel mai simplu este să pleci, e ca și cum ai declara că ai pierdut un război în care tu nici măcar nu ai luptat. Aceste cursuri de calificare, recalificarea te pot ajuta să-ți găsești un loc de muncă destul de bine plătit la tine în țară dacă asta-ți dorești. Nu or să fie mii de euro pe lună, dar va fi un salariu suficient cât să-ți  permită să rămâi în țara ta. Că și afară dacă pleci o să fii nevoit să dai bani pe cazare, pe mâncare, pe transport și așa mai departe. Există și acolo destul de multe probleme pe care trebuie să le iei în seamă, apoi dacă faci un calcul mai precis vezi că acele mii de euro nu sunt chiar așa utile cum ai crezut inițial. Cei care lucrează deja pe-afară pot confirma acest lucru.

Cu toții ne dorim o viață mai bună, cu toții ne dorim să avem de toate, bani, case, mașini, însă trebuie să calculăm foarte bine compromisurile pe care suntem dispuși să le facem în lupta asta pentru avere. Sunt buni și banii dar parcă și mai bună este o familie unită, copii care să crească alături de părinții lor și așa mai departe. Acum, rămâne la alegerea fiecăruia dintre voi, voi știți ce vă doriți, voi știți ce sacrificii sunteți dispuși să faceți pentru a ajunge din punctul A în punctul B. Ideea e că cele mai bune decizii sunt cele luate la rece, fără să existe influențe exterioare precum mirajul miilor de euro ai străinătății. Și sper că realizați și faptul că străinii nu dau degeaba mii de euro celor veniți la muncă. Aceștia s-au obișnuit să exploateze popoarele estice care din diverse motive, nu doresc să se recalifice.

DISTRIBUIȚI
Nu sunt blogger, nici nu am intentia... Dar cred ca blogosfera poate face lumea un loc mai bun

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here