Acasă Blog Zilele lui „Nea’ Vasile meseriașul” sunt numărate. Trebuie să fie numărate.

Zilele lui „Nea’ Vasile meseriașul” sunt numărate. Trebuie să fie numărate.

337
0
meseriașul

A devenit un calvar tentativa de a mai găsi în România un om chiar priceput la construcții, amenajări interioare, instalații electrice, etc. După 1990, probabil din dorința de a face un ban în plus, numai cine n-a vrut nu s-a făcut meseriaș și a început să zugrăvească, să pună chiuvete, gresie, parchet, ce aveau nevoie oamenii prin case. Unde era rost de bani, hop și românul oportunist care și-a luat singur titulatura de „meseriaș”, fără să-l recomande vreo diplomă sau experiența vastă într-un anumit domeniu.

Astfel, s-a ajuns în ziua de azi la imposibilitatea de a mai găsi oameni chiar pricepuți în anumite meserii. Să găsești un meseriaș bun e ca și cum ai căuta acul în carul cu fân. Trebuie să dai la o parte 50 de oportuniști care sunt în stare să-ți spună că repară orice, construiesc orice, doar ca să-ți ia banii. S-a ajuns în această situație pentru că în ultimii ani, mai toți meseriașii pricepuți, cu experiență și diplomă au părăsit țara, și-au deschis firme cu care românii nu prea vor să lucreze întrucât sunt mai scumpe, școlile de arte și meserii s-au închis iar tinerii care vin din spate sunt atrași ca un magnet de mirajul străinătății și al banului oarecum făcut rapid, cu cât mai puțină muncă.

Piața muncii pe această latură a amenajaților interioare/reparațiilor domestice a rămas oarecum descoperită și astfel, a devenit o țâță bună de mult pentru fel de fel de oportuniști de genul „Nea’ Fane” sau „Nea’ Vasile” care cică sunt meseriași, care cică îți repară de toate prin casă sau îți renovează.

Ei bine, cine a avut de-a face până acum cu meseriașii români actuali, de genul „Nea’ Vasile”, știu faptul că mulți dintre ei nu au nicio treabă cu meseriile pe care le exercită contra cost în timpul liber. Majoritatea au un job bine definit și în timpul liber ies la ciubucăreală. Bine, nu ar conta chestia asta foarte mult dacă pentru ciubucăreală lor ar presta servicii de calitate, însă nici vorbă. E clar că nu ai cum să te pricepi să faci instalații electrice ceva mai complexe dacă nu ai un curs în acest domeniu. Ce-ai prins tu în timpul ciubucăriilor nu e suficient. Dacă știi să schimbi o priză sau un întrerupător nu te face automat electrician.

Zilele lui „Nea Vasile meseriașul” sunt numărate. Trebuie să fie numărate. S-a ajuns atât de aiurea încât îți e frică să mai chemi pe cineva acasă. Atât de prost lucrează și atât de mulți bani cer acești așa ziși „meseriași” încât mai bine te apuci și repari tu, sau renovezi tu. E nevoie de competență și e nevoie de garanție în acest domeniu și singura modalitate de a obține siguranța lucrării rămân firmele specializate.

Vă povesteam mai devreme că o parte dintre meseriașii cu diplomă și cu zeci de ani de experiență în spate și-au făcut firme sau colaborează cu firme specifice domeniilor lor de activitate. Acesta este singurul mod prin care poți face rost de electricieni autorizați, sau de instalatori pentru instalații sanitare care nu încep să curgă imediat după ce „meseriașul” a ajuns ieșit pe ușă. Chiar dacă dai un ban în plus, chiar dacă te costă mai mult, e infinit mai bine să apelezi la serviciile unei firme ce-ți oferă chitanță decât să mai apelezi la un „Nea’ Vasile”, după care trebuie să mai chemi un „Nea’ Fane” care să repare. Și dacă o să socotești la bani, o să vezi că de fapt o firmă nu e mai scumpă atât timp cât îți rezolvă problema odată pentru totdeauna, fără să mai fii nevoit să chemi pe nimeni în timp.

 

DISTRIBUIȚI
Nu sunt blogger, nici nu am intentia... Dar cred ca blogosfera poate face lumea un loc mai bun

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here