Priveam ieri un clip al lui Liviu Alexa în care povestea cum sunt tinerii de 21-23 de ani pe care încearcă din răsputeri să-i angajeze și nu prea reușește. De ce nu reușește? Păi pentru că o mare parte a acestor tineri sunt imposibil de angajat din mai multe motive pe care le voi aborda și eu în cele ce urmează. Da, sunt total de acord cu omul și chiar dacă vor veni mulți și vor spune că domne, nu-i chiar așa că nu toți tinerii sunt așa, până la proba contrarie, eu asta cred. Da, dacă într-un moment al vieții mele voi da ochii cu un tânăr mânat de pasiune care vine la muncă cu chef de a învăța lucruri noi, nu să butoneze pe Facebook și să iasă de 10 ori la țigară minim, am să-mi schimb părerea. Or fi și tineri de 21-23 de ani angajabili, eu unul însă nu am întâlnit așa ceva.

De ce copiii cocoliți prea mult de către părinți ajung imposibil de angajat

Motivul principal pentru care nu mai vedem astăzi pe piața muncii tineri cu chef de muncă: părinții. Atunci când crești cu de toate la fund nu mai știi ce-i aia frică și nici responsabilitate. Îți creezi așa un fel de bulă impenetrabilă, un paravan care te face oarecum să pierzi contactul cu realitatea. În vremurile în care am căutat să angajez oameni pentru scris de articole am discutat cu câțiva tineri care veneau cu telefoane de 4000 de lei, cu mașini de 10.000 de euro. Și evident că nu am fost interesat pentru că aceștia nu erau absolut DELOC motivați să facă ceva în viață, orice. Așa că, de ce aș angaja eu pe cineva care nu vrea să facă nimic pentru el? Cum va face el ceva pentru mine dacă nu-i în stare să facă nimic pentru el? Tinerii din ziua de azi au o problemă destul de mare în momentul în care vor să se angajeze, mai ales că unii dintre ei stau prin facultăți până la 30 de ani.

Nu zice nimeni că nu e bună facultatea, dar haideți fraților, începeți de undeva și munca. Nu se poate să stăm în facultate până la 40 de ani, cu 3 mastere, doctorate și așa mai departe. Pe cuvântul meu că la cât se studiază în țara asta ar trebui să fim Nr. 1 mondial pe toate palierele. Problema este că cei care stau prea mult pe la studiu devin imposibil de angajat, la fel și cei care sunt cocoliți de părinți. Nicio firmă din lumea asta nu va angaja un om care nu este productiv, cum bine zicea și Liviu în clipul său. Nimeni nu va angaja un tânăr dacă acesta nu știe să asculte, să lucreze cu cei din jur. Nicio firmă nu va angaja un tânăr obișnuit până la 30 de ani să se facă în jurul său după bunul plac. Nicio firmă nu va angaja tineri care te pot lăsa cu fundul în baltă când îți e lumea mai dragă, că ei au de la mami și de la tati de țigări și cafea, că-și permit luxul să schimbe 30 de mii de joburi pe an. Că aia nu le place, ailaltă nu le place și tot așa. Nu știu fraților ce se întâmplă cu țara asta, cu tinerii ăștia.

De fiecare dată când aud sau văd asemenea inadaptați îmi aduc aminte de americani. La americani, dacă nu te duci la facultate și ai terminat liceul, părinții te obligă să contribui la cheltuielile casei. Dacă nu contribui, ce să vezi, te trezești cu valiza la ușă. Acolo nu se tolerează lenea, nemunca, trândăvia, golăneala de 2 lei. O societate care în 300 de ani a muncit de i-au sărit mucii pentru a clădi o lume nouă nu va tolera niciodată lenea. De-asta copiii americanilor sunt mereu la muncă de la 16 ani, prin fast food-uri, pe la ziare, pe unde găsesc și ei, tund iarba, etc. Există o mentalitate care îi obișnuiește cu munca încă de mici, îi responsabilizează chiar dacă mami cu tati au. Tot de-asta îi vezi pe tinerii americani plini de bani cu mașini normale, nu cu mașini de lux ca în România. Că ți-e frică să mai aprinzi și țigara pe stradă la noi, nu știi când apare de după colț un copil de 20 de ani cu BMW de 15 mii de euro și sari în aer din cauza bășinilor. Americanii știu valoarea banului, știu ce-i munca încă de mici. Noi? Când avem de gând să ne responsabilizăm un pic? Un copil care nu știe ce-i viața, care nu știe ce-s greutățile, nu se va responsabiliza niciodată. Imatur o să fie și la 30 de ani.

DISTRIBUIȚI
Nu sunt blogger, nici nu am intentia... Dar cred ca blogosfera poate face lumea un loc mai bun

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here