Am fost de dimineață în portul din Drobeta Turnu Severin, și rău am făcut. „Bine ați venit, rău ați nimerit” ca să citez o replică dintr-un film românesc celebru (Terminus Paradis 1998). M-am dus să mă așez și eu pe o băncuță și am constatat că nu am loc de gunoaie. Niște cetățeni lăsaseră acolo probabil de azi noapte niște pet-uri goale, niște pahare de cafea goale, niște pungi de semințe goale și un covor de coji de semințe mai gros decât cel persan. Pe loc mi-a venit o scârbă și un regret că nu am plecat dracului din țara asta de țărani sălbatici, cu care sunt nevoit să împart aerul.

Partea cea mai interesantă este că la vreo 5 metri de acea bancă este un coș de gunoi destul de încăpător, dar evident că nu a avut nimeni ochi să-l vadă. Dacă nu ești educat de mic să fii un om curat, când ajungi la maturitate nu te mai poți schimba. Eu sunt tare curios dacă ceata de babuini sălbatici care a făcut o asemenea grozăvie, se comportă la fel și în propria casă. Adică sunt curios să știu dacă la fel fac și în propria sufragerie de exemplu, dacă-și scuipă cojile pe jos, dacă-și lasă pet-urile din plastic aruncate pe după ușă și așa mai departe. Probabil că da.

Clipurile din acest articol arată foarte clar nivelul de nesimțire la care s-a ajuns, cocălăreala ordinară și manelizarea tinerilor din acest oraș, că nu cred că cei trecuți de 30 de ani sunt capabili de o așa grozăvie. Tot niște țărănuși golănași semi analfabeți sunt vinovați. Probabil au ascultat și o arie de Guță la difuzorul telefonului mobil în timp ce au spart jumătate de kilogram de semințe. Te umflă scârba când vezi așa nesimțire, asemenea prostie, asemenea țigănie și regreți faptul că încă mai faci parte din aceeași țară cu ei. Niște țărani cocliți care vor avea bineînțeles și drept de vot.

Am zis să mai răresc pe acest blog articolele de genul dar din păcate nu am cum să trec cu vederea asemenea golăneală. Eu de exemplu nici nu vreau să mă gândesc ce fel de părinți trebuie să dețină cei care fac o asemenea mizerie pe unde ies în oraș. Mi se pare incredibil ca în anul 2017 să vrei să te duci să stai și tu într-un port turistic să te uiți la vapoare și să nu ai loc de gunoi. Cam asta trebuie să suporți dacă nu vrei să renunți la luxul de a trăi în România, din păcate.

4 COMENTARII

 1. ma faci sa rad… adica aveai pretentia sa fie ca in Finlanda unde LA TARA,adica mediul rural gasesti cos de gunoi la 100metri?! vb de zone unde nici drumul nu este asfaltat! tara asta si poporul asta/adunatura asta de gunoaie semiumane sunt blestemate pe veci! si nu o spun cu rautate! ba dimpotriva ,e o constatare amara si crunta! nici ca mai calc prin RROMania din momentul in care voi pleca intr-o tara civilizata gen Finlanda, Norvegia sau Suedia si ma descurc sa TRAIESC acolo cu minimul necesar! spre deosebire de altii nu vreau cu orice pret sa ma imbogatesc/milionar in euro,dar MACAR SA TRAIESC PRINTRE OAMENI CIVILIZATI INTR-O TARA CIVILIZATA! ca de sperat la mai bine am tot sperat in ultimii 18-20 ani! regret ca nu am plecat mai repede din gunoiul asta de tara! Ma mir ca mai esti tu pe aici! n-am sa te inteleg,sincer ti-o spun! bafta!

 2. da, e foarte usor sa observam cat de urat e o banca mizerabila…..mai greu e de luat o matura in mana si sa maturam in fiecare zi, chiar daca nu e mizeria care am facut-o noi………..dar poate intr-o zi ne vad, ne observa altii si se rusineaza de comportarea lor sau se apuca si altii mai harnici sa mature impreuna cu noi si apoi bineinteles ca se vor rusina acei taranusi, cand vor afla asa ceva (crede-ma, vor afla – asta e o lege nescrisa a universului). nici nu trebuie sa ii critici cateodata pe astfel de oameni pe fata, asta mai mult i-ar intarata. educatia civica se produce prin exemplu indelungat din partea mai multor cetateni, dar unul trebuie sa inceapa……e usor de vorbit si criticat, e mai greu sa gasim solutii care sa schimbe situatia…..si schimbarea si normal ca nu se petrece intr-o zi sau o luna, ci dureaza……si sigur nu se va schimba nimic, daca numai vom astepta si critica si nu punem mana pe matura. Daca tot ai timp sa te duci sa stai pe o banca, atunci iti poti lua data viitoare mai mult timp si o matura si un faras. Si daca te scarbesti sa strangi gunoaiele altora, atunci ia-ti si niste manusi de cauciuc cu tine. Daca intr-adevar VREI sa stai pe o banca curata, atunci GASESTI puterea precis si FACI curat. Cu astfel de articole nu vei schimba absolut nimic. Toti oamenii sunt obositi de vorbe goale care se pierd in vant. Vorbele nu prind putere, decat cand tu infaptuiesti ceva. Fapta conteaza !
  Daca vrei sa ma intrebi, daca eu procedez la fel. Iti raspund : da. am fost de multe ori pe locurile de joaca din Germania (unde stau de aproape 25 de ani) si acolo gasesc mizerii sau nisip sau stiu eu ce pe topogane si am mereu servetele de hartie la mine si apa in sticla. Sterg, arunc servetelele la gunoi, ma asez si copiii mei au voie sa se dea in leagan sau pe topogan. Bineinteles ca asa invata si copiii mei sa curete si nu sa dea numai cu gura. Si mie imi merge apoi bine: copiii se joaca si eu pot sta pe banca linistita, fara sa ma mai enervez pe altii, ca eu nu pot sa stau pe banca si nici nu ma enervez ca trebuie sa sterg dupa altii: ma gandesc pozitiv, eu si copiii mei profit de pe urma faptei mele, noi putem folosim banca si topoganul. Si stii ceva: am observat ca daca fac asta si eu nu ma sfiiesc sa o fac in fata altora, ceilalti (de obicei tineri adolescenti) care sunt de fata pe locul de joaca, incep sa se comporte mai civilizat, desi eu nu le reprosez nimic cand sterg topoganul sau leaganul sau banca si nici nu ma uit urat la ei si nici nu dau cu gura. Si nu din cauza ca nu as putea sa le spun ceva in germana, nu, pur si simplu nu vreau. in acel moment VREAU sa stau pe banca si VREAU ca copiii (scuza-ti cacofonia) mei sa se poata juca acolo.

 3. ce incerc sa iti spun e de fapt simplu: e hotararea ta din ce punct de vedere gandesti. gandesc ca ce prost sunt ca strang gunoiul dupa altii sau gandesc ca fac oricum o fapta buna ca sterg banca si pot savura momentul rasaritului pe ea si banca ramane curata si pentru alti cetateni.
  poate se afla in acel moment si alti cetateni in apropiere, care apoi iti tin compania pe banca….asta daca esti dornic de ceva companie.
  incearca sa privesti unele lucruri din mai multe puncte de vedere.
  de obicei oamenii care critica des, sunt frustrati de ceva. din aceasta cauza ei critica alte lucruri si atunci ar face bine o introspectiva psihica. de cele mai multe ori dupa ce omul gasesti cauza frustrarii sale, se poate linisti mai repede si poate invata sa actioneze si sa schimbe acea stare de frustrare.

  • Si mergi tu cu matura si foras dupa tine tot timpul. Alex Ciocan si Gabriel au spus corect punctul de vedere. Mizeria si distrugerea sunt la tot pasul pentru ca nu e educatie, legislatie, amenzi platibile obligatorii si autoritati care sa patruleze si sa verifice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here