Acasă Blog De ce căutăm mereu jobul care să ne pricopsească?

De ce căutăm mereu jobul care să ne pricopsească?

269
0
jobul

În România există o goană nebună după jobul minune care să ne aducă prosperitatea. Oamenii vor să evolueze și au impresia că pot face asta doar dacă au munți de bani în buzunare. Piața muncii din România este destul de instabilă pentru că oamenii se mută constant de la o companie la alta în cazul în care li se oferă un salariu mai bun. Se spune că merg la mai bine dar oare așa să fie? Cei care merg de la un salariu de 1800 de lei la unul de 2000 de lei merg la mai bine?

Evident, nu! Aceste permutări de 3 luate câte 4 sunt mai mult decât evidente pe piața muncii din România unde există foarte mulți oameni care încearcă marea cu degetul sau oameni care pentru câteva sute de lei în plus la salariu sunt în stare să treacă peste cadavre. Și întrebarea mea este evident cea din titlu: de ce căutăm mereu jobul care să ne pricopsească? Nu ar trebui să-l căutăm mai bine pe cel care ne face fericiți și ne permite un trai normal?

Foarte multă lume asociază fericirea și succesul în viață cu munții de bani, e mentalitatea tipică a românului sărac și limitat din punct de vedere intelectual. În străinătate, fiecare om se duce la muncă și se perfecționează de-a lungul anului într-o singură meserie, nu se plimbă precum țiganul cu cortul dintr-o companie în alta pentru doar câteva sute de euro în plus la salariu. Străinul știe că 200 sau 300 de euro în plus la salariu nu înseamnă bogăție, nu înseamnă fericire. Știe că e foarte probabil să dea doar de cerințe în plus și responsabilități suplimentare pentru că odată cu banii, într-o lume normală, vin și responsabilitățile. Că nu-ți dă nimeni bani mulți degeaba, nicăieri în lume.

Există foarte multă lume care încă nu a plecat din țară și o mare parte a diasporei cataloghează acești români drept proști sau fraieri. De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că majoritatea celor care se duc la muncă în străinătate nu se duc pentru o viață mai bună ci pentru că au impresia că se vor îmbogății acolo. Da, comparativ cu nivelul de trai din România, un străin poate să pară bogat, însă nu toată lumea își dorește așa ceva. Oamenii care au rămas în țară au rămas pentru că se mulțumesc cu puțin. De exemplu dacă într-o casă, o familie cu un copil sau doi are un venit lunar net de 4500 de lei (1000 de euro), dacă se gospodăresc și nu au bășini fripte în cap, se descurcă minunat.

Încă există oameni în România care au înțeles faptul că uneori, e mai ok să te mulțumești cu bani mai puțini dar să fii mai împăcat, mai liniștit, să fii mai puțin stresat. Omul modest nu o să-și dorească niciodată bogăție și nu va căuta niciodată jobul care să-l pricopsească. Omul modest va fi mulțumit de liniștea colibei sale dacă are un venit care să-i permită normalitatea, nu o să-și dorească niciodată case și vile cu 7 camere cu care să dea din colț în colț atunci când vine vorba de încălzire pe timp de iarnă. Omul modest este rațional, statornic în meseria pe care o are și destul de fericit. Se simte împlinit în lumea lui mică și săracă comparativ cu miile de euro ale străinătății.

DISTRIBUIȚI
Nu sunt blogger, nici nu am intentia... Dar cred ca blogosfera poate face lumea un loc mai bun

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here