dreptatea

Astăzi când mergeam pe stradă am fost oprit de un bătrân care fusese bătut de țigani și care mi-a cerut 13 lei să poată să-și ia autobuz către casă (era de la țară din Mehedinți, nu din Drobeta Turnu Severin)… De fapt nu mi-a cerut 13 lei așa pur și simplu, m-a întrebat dacă nu cunosc pe cineva care are nevoie de ceva muncă. Măcar vreo 2 ore, să facă și el bani de autobuz.

Nu știu ce se întâmplă în Severinul ăsta, dar se pare că tot mai des întâlnesc asemenea oameni. Nu știu dacă sunt singurul căruia i se întâmplă să afle asemenea povești, însă mai mult ca sigur sunt unul dintre puținii care-i bagă în seamă și încearcă să-i ajute. V-am mai povestit că mi s-a mai întâmplat să fiu oprit pe stradă de oameni care aveau nevoie de bani dar care nu mi-au cerut așa, pur și simplu degeaba, ci s-au oferit să muncească ceva în schimbul lor…

Bătrânul de astăzi m-a oprit în jurul autogării din centrul orașului și după ce m-a întrebat dacă nu cumva cunosc pe cineva unde poate să muncească câteva ore, să poată ajunge și el acasă, mi-a povestit că a fost bătut de țigani și l-am crezut, era julit pe față.

Nu mirosea a alcool, lucru foarte important. Mi-a mai povestit cum a fost la poliție și cum nu a vrut nimeni să-l bage în seamă, lucru ce nu m-a mirat de altfel… Cam așa e poliția pe la noi, nu știu cum de are tupeul să mai scrie pe mașini „Siguranță și Încredere”… Pentru cine are pile, poate că așa este… Pentru oamenii simpli și săraci, nici vorbă…

De fapt, cam asta vreau să subliniez referitor la acest om… Nu era cerșetor, era un simplu om foarte sărac ce venise la Severin cu ceva probleme de rezolvat și până să le rezolve, l-au aranjat țiganii.

Eu când văd chestii de-astea mă întreb mereu unde e dreptatea. De ce unii au parte de asemenea vieți nenorocite, de ce autoritățile statului nu te bagă în seamă dacă ești sărac și ai hainele jumulite, de ce oamenii cărora le ceri ajutorul nu te bagă în seamă pentru că omul mi-a povestit că mai rugase vreo 5 tineri să-l ajute cu bani de autobuz sau cu un pont pe unde ar putea să muncească și nici măcar nu s-au oprit din mers…

Unde e dreptatea? Doamne ferește să ajungi sărac și necăjit în România, că nu ai nici o șansă să-ți mai revii cu asemenea oameni în jur. I-am dat eu banii + o plescaviță caldă pe care tocmai o cumpărasem pentru mine din centru… Mi-a zis că nu mâncase nimic de 2 zile de când ajunsese la Severin și i-am dat ce-mi cumpărasem eu. N-am murit că am ajuns acasă fără să mănânc.

Uneori, îmi e rușine că trăiesc într-un oraș ca Severinul în care nimeni nu vrea să ajute pe nimeni. Aici, totul e o bășcălie și un analfabetism, un spart de sămânță pe bancă în parc. Îmi e rușine că trăiesc într-o țară în care oamenii au șansa să ajungă în zdrențe și nebăgați în seamă.

DISTRIBUIȚI
Nu sunt blogger, nici nu am intentia... Dar cred ca blogosfera poate face lumea un loc mai bun

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here