Mergeam ieri înspre casă și pentru că primăvara a venit în adevăratul sens al cuvântului, au început șantierele prin oraș. Ce sunt șantierele? Păi în principiu acele case ale căror construcție începe cândva și nimeni nu mai știe când are să se termine, case uneori construite cu ajutorul firmelor mai mult sau mai puțin specializate ori în regie proprie.

Din punctul meu de vedere, să se construiască, știm cu toții că românii au o problemă cu casele, ei trebuie neapărat să le facă mari și înalte și de multe ori de-asta și durează o veșnicie finalizarea lor, dar aș avea o mică precizare de făcut: să le construiască cu echipe de muncitori protejați oarecum la locul de muncă. Am văzut oameni pe schelă care nu aveau nici măcar salopetă (nu că i-ar fi ajutat la ceva dacă ar fi căzut de pe schelă dar asta așa, să subliniem cât de departe se poate merge cu lipsa echipamentelor de protecție pe șantier)…

De ce în România, muncitorii nu au echipamente de protecție pe șantier

Motivele pentru care în România, se construiește fără echipamente de protecție pe șantier sunt destul de multe la număr. Cel principal se leagă bineînțeles de inconștiență, o inconștientă egal împărțită între cel care cheamă la muncă și cel care vine la muncă.

Într-o țară normală, nimeni nu te cheamă pe șantier dacă nu poate sau nu vrea să-ți ofere echipament individual de protecție. De fapt, cei care ați fost prin străinătate, ați observat că nici măcar nu poți să intri pe un șantier dacă nu ai cască de protecție, ce să mai zic despre lucru?

Apoi, probabil forțat de grijile materiale, omul vine la muncă și fără echipament de protecție și face o mare greșeală, asumată. Trebuie să înțelegem că aceste echipamente nu sunt de florile mărului, nu sunt în plus, sunt chiar necesare și pot face diferența între viață și moarte.

În România muncitorii de pe șantiere nu au echipamente de protecție pentru că patronii nu vor să mai cheltuie bani cu ele, mulți merg pe ideea că oricum nu s-a întâmplat nici o nenorocire până acum, nu se va întâmpla nici de acum înainte… Apoi, mai vine și ITM-ul care are amenzi prea blânde pentru acești angajatori inconștienți.

Care sunt sancțiunile pe care ITM-ul le poate acorda celor care nu oferă echipament de protecție pe șantier? Păi în principiu între 3500 și 10.000 de lei,  sume mult prea mici față de zecile/sutele de mii de euro profit de la o lucrare de anvergură, bani băgați în buzunare cu minim de investiții de către proprietarii de mici firme de construcții.

În ce constă echipamentul de protecție pentru șantier?

În principiu, acest echipament se împarte în 5 subramuri: protecția capului, picioarelor, ochilor și feței, protecția corpului și a căilor respiratorii. Dintre toate acestea, cele mai importante sunt bineînțeles echipamentele pentru protecția capului și salopetele, denumite în termen tehnici îmbrăcăminte de protecție.

Din punctul meu de vedere, muncitorii nu ar trebui să stea pe șantier fără cască de protecție, salopetă, mănuși și bocanci cu bombeu metalic. Asta cred eu că ar fi minima protecție a unui muncitor, eventual și ochelari de protecție întrucât există șanse destul de mari să-și scoată ochii cu ceva obiecte contondente fixe ori sărite din construcție.

Cred că este nevoie de mult mai multă conștientizare din partea tuturor celor care au tangențe cu acest domeniu al șantierelor. Pe-o parte angajatorii trebuie să fie dispuși să scoată câteva sute de lei pentru protecția fiecărui angajat în parte, muncitorii trebuie să fie și ei conștienți de necesitatea acestor echipamente pentru că de multe ori, firmele oferă aceste echipamente de protecție dar ele nu se văd pe șantier din pricina muncitorilor inconștienți, care consideră că o salopetă sau o casă de protecție îi încurcă și astfel nu le mai poartă.

De asemenea, cred că e nevoie de amenzi mult mai mari din partea ITM-ului pentru că 3500 de lei sau chestii de genul, sunt frecție la picior de lemn pentru niște oameni care la final de lucrare au suta de mii de euro de încasat. Nu e de joacă sau de glumă cu protecția la locul de muncă și din păcate, observăm chestia asta zilnic, dacă ne uităm o oră pe ProTv, la știrile de la ora 5.

DISTRIBUIȚI
Nu sunt blogger, nici nu am intentia... Dar cred ca blogosfera poate face lumea un loc mai bun

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here