Nu știu câți pasionați de 4×4 vor citi acest articol, însă zilele trecute m-am întâlnit cu un caz destul de ciudat. Am fost pe la țară cu un prieten și am pățit ceva care pe mine cel puțin m-a șocat. Eu unul știam că mașinile de teren care au 4×4 sunt perfecte pentru hârtoapele noastre rurale, că poți intra cu ele peste tot pe unde nici măcar cu Dacia 1310 nu te-ai încumeta dar aveam să aflu că nu este deloc așa. Fraților, am văzut o mașină 4×4 care nu putea să urce o rampă destul de lină cu anvelope noi nouțe. Cum este posibil așa ceva? Păi vă spun eu, că m-am interesat ulterior…

Mașinile de teren sunt foarte puternice, sunt într-adevăr făcute să ducă greul harpelor și al coclaurilor mioritice românești dar contează foarte mult anvelopele. Aderența este cuvântul cheie în toată ecuația aceasta a mașinilor de teren și dacă cumva alegi anvelopele greșit, ai toate șansele să beneficiezi de o mașină de teren foarte ineficientă, care după cum vă spuneam, nu poate să urce nici măcar o rampă lină. Dacă aveți de gând să folosiți mașinile de teren off road, trebuie să aveți montate pe mașină anvelope 4×4 offroad 100%.  Majoritatea SUV-urilor și mașinilor 4×4 nu sunt aproape niciodată încălțate corespunzător, ci cu niște anvelope HT (highway track).

Aceste anvelope highway track sunt destinate șoselelor și devin total ineficiente pe teren accidentat, exact ce a pățit prietenul meu. Fraților, dacă vă cumpărați mașini de teren, SUV-uri pe care să le folosiți doar în oraș, e ok. Dacă însă aveți nevoie să mai urcați pe ceva munte cu ele, investiți în niște anvelope off road AT măcar. Aceste AT-uri (all track) reprezintă soluția de compromis, o combinație între anvelopele de șosea și cele de teren. Sunt mult mai aderente pe suprafețe de teren și cred că ar fi soluția perfectă pentru cei care rar, din când în când, uneori, mai folosesc aceste mașini off road.

Ar mai fi și anvelopele MT, care din punctul meu de vedere sunt sufletul unei mașini off road. Denumite MT după mud terrain (teren mocirlos), acestea sunt soluția perfectă pentru cei care doresc să intre cu mașina în locuri cu terenuri foarte moi, apoase, pline de noroi, în care mulți s-ar încumeta să intre doar cu tractorul. Acestea sunt anvelopele pe care adevărații pasionați de off road ar trebui să le pună pe mașină, anvelopele care nu te vor lăsa niciodată la greu, indiferent de suprafață. Partea bună este că aceste MT-uri, chiar dacă sunt mai scumpe, permit o rulare destul de rapidă pe șosele, permit viteze de până la 160 de kilometri pe oră.Anvelopele 4x4

Sunt foarte importante aceste aspecte pentru că alegerea nepotrivită a acestor cauciucuri off road poate să ducă la ineficiență. Alegerea anvelopelor potrivite este pasul doi după ce vă cumpărați o mașină de teren și sunt de părere că această alegere trebuie făcută strict după ce analizați mediile în care veți folosi această mașină. Din punctul meu de vedere, ar trebui să aveți două seturi de anvelope, un HT pentru oraș și un MT pe care să le puneți atunci când plecați pe coclauri. De unde pot fi cumpărate? Din oraș mai puțin, recomandarea mea sunt magazinele de specialitate precum premiumanvelope.ro, în care găsiți toate mărimile și toate tipurile de anvelope 4×4.

DISTRIBUIȚI
Nu sunt blogger, nici nu am intentia... Dar cred ca blogosfera poate face lumea un loc mai bun

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here