Pe 19  ianuarie am publicat pe blog un articol de test în urma căruia voiam să văd și eu cât de simplu de manipulat sunt românii, cât de simplu sunt de învrăjbit și de forțat să răspândească ură în mod gratuit. Vin acum cu rezultatele care din punctul meu de vedere sunt destul de dezamăgitoare. Mă așteptam ca o mare parte dintre cei care comentează pe Facebook să fie oameni ușor de influențat dar nici chiar așa.

În ce a constant testul „Diaspora, românii plecați la muncă în străinătate nu ar trebui să mai aibă opinii despre România, și nici drept de vot”

Pur și simplu am postat un articol pe blog împărțit în două. În prima jumătate a textului care a ajuns și pe Facebook am spus că românii plecați la muncă în străinătate nu ar trebui să mai aibă opinii despre România, și nici drept de vot iar în cea de-a doua jumătate a textului, jumătate care nu a apărut pe Facebook și care era disponibilă doar celor care dădeau click să citească întreg articolul, am scris adevărul, că nu am o problemă cu cei care muncesc afară și că de fapt este vorba despre un test.

Așadar, am vrut să văd câți români știu să folosească Facebook suficient de bine astfel încât să nu fie manipulați doar prin titluri și texte scurte de-o șchioapă. Rezultatul, e catastrofal.

în stânga este textul apărut pe Facebook, în dreapta este textul de pe blog

La câți oameni a ajuns articolul, câți au comentat și câte like-uri a adunat

Articolul a ajuns în 24 de ore la aproximativ 5000 de persoane pe Facebook, fiind citit în întregime de aproximativ 600 de persoane pe blog. De comentat pe Facebook au comentat 46 de persoane, pe blog au comentat doar 3. Până acum, articolul a primit cam 100 de like-uri pe Facebook.

Câți au fost cei care au căzut în plasă și au comentat fiind influențați doar de textul afișat pe Facebook?

Dintre cele 46 de comentarii, doar două sau trei erau lipsite de înjurături la adresa mea, în rest, românii nu au ezitat să înjure ca la ușa cortului, dând dovadă atât de lipsă de educație derivată din cei 7 ani de-acasă, dar și lipsă de educație în ceea ce privește utilizarea Facebook. Vreo 2 sau 3 oameni mi-au reproșat clar că scriu articole și că stau ascuns, că nu-mi dezvălui identitatea cu toate că numele meu era afișat de 3 ori la acea postare pe Facebook + articolul de pe blog. Evident, ei nu au intrat pe blog, nu sunt conștienți că în spatele acelor postări se pot afla articole mult mai lungi și mai explicative. Ei nu știu nici măcar ce-i cu textele alea de genul ALEX CIOCAN, ce apar de 3 ori chiar în jurul postării. Nu au observat că acela este de fapt numele autorului și numele blogului de unde vine articolul.

numele meu este scris de 3 ori în acea postare pe Facebook, mulți au zis că sunt anonim și că nu îmi arăt identitatea

Câteva observații referitoare la cei care au înjurat ca țiganii

Foarte mulți dintre ei sunt bătrâni, spre surprinderea mea. Aveam impresia că bătrânii sunt mai raționali și mai calculați dar observ că ei sunt primii la înjurat pe Facebook, cu toate că nu înțeleg principiul de funcționare al acestei rețele de socializare.

Tinerii care au comentat la această postare, au înjurat și ei dar spre deosebire de bătrâni, 99% dintre ei erau analfabeți sau semi analfabeți, lucru ce trage un semnal de alarmă asupra diasporei în sine. Majoritatea tinerilor care au comentat erau plecați la muncă în străinătate, majoritatea bătrânilor aveau copiii plecați.

Atât tinerii cât și bătrânii din România sunt foarte simplu de manipulat. Să nu ne mirăm că unii câștigă alegeri doar pe Facebook din moment ce oamenii nu numai că sunt foarte ușor de întărâtat cu un simplu titlu + 3 rânduri scrise, dar ei nici nu cunosc meandrele Facebook, nu știu că dincolo de acele postări poate exista o opinie mai bine argumentată pe blog. Să ne mai mirăm că românii se urăsc din pricina titlurilor postacilor de partid?

Românii, atât tinerii cât și bătrânii nu sunt în stare să poarte o conversație civilizată. În momentul în care aceștia au observat pe Facebook o idee cu care nu sunt de acord, vor înjura ca la ușa cortului, lucru ce denotă o lipsă alarmantă de educație. Ei nu conștientizează că fiecare om are dreptul la opinie. Românii de cele mai multe ori se consideră deținătorii dreptății absolute și dacă cumva ai îndrăznit să nu fii de acord cu ei, se dezlănțuie iadul.

Cu alte cuvinte, sunt foarte dezamăgit de acest rezultat, credeam că românii sunt oarecum mai calculați și mai greu de influențat dar m-am înșelat. Dintre toți cei care au comentat cu injurii pe Facebook, doar un singur om a observat întreg articolul pe blog și a revenit și a modificat comentariul cu pricina.

Acum, nu este de mirare de ce partidele politice angajează la negru foarte mulți postaci. Facebook-ul românesc este mediul perfect pentru asemenea practici întrucât românii sunt foarte simplu de indus în eroare. Românii cred orice și nu cercetează, nu sunt curioși să afle mai multe. Românii nu doresc să aibă o explicație asupra unui fenomen. Ei citesc un titlu pe care-l cred 100% apoi încep să arunce cu rahat prin comentarii pentru că acesta este specificul mentalului colectiv.

DISTRIBUIȚI
Nu sunt blogger, nici nu am intentia... Dar cred ca blogosfera poate face lumea un loc mai bun

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here