În iunie s-a făcut 1 an de când am PFA, am tras linie să văd și eu ce s-a întâmplat în acest an, sau mai bine zis ce am învățat în tot acest timp. Sincer să fiu am fost puțin surprins de rapiditatea cu care a trecut acest an, parcă mai ieri stăteam la coadă la Registrul Comerțului cu dosarul de înființare PFA. Dar vorba lungă sărăcia omului iar eu nu vreau să ajung sărac, așa că voi trece direct la subiect…

10 lucruri esențiale pe care le-am învățat într-un an de PFA

  1. Poți câștiga de 5 ori mai mult de cât dacă ai lucra la un patron pe minimul pe economie. Genul acela de job fără viitor, prost plătit: agent de pază, operator GPL, vânzător, etc. Dacă-ți faci PFA și ești bun la ceea ce faci, clar vei câștiga mult mai bine de cât la patron.
  2. ANAF are nevoie de 3 angajați pentru a încasa un impozit. Unul care să-ți dea avizul de plată, unul care să-ți numere banii și altul care să-ți scoată la imprimantă chitanța la casierie.

  1. Nu trebuie să aștepți niciodată ceva bun din partea statului român. După 1 an de PFA eu am primit de la stat 2 impozite noi și cam atât… Trebuie să te obișnuiești cu paranoia și pesimismul.
  2. Te simți super nașpa atunci când dai bani la stat sub formă de orice: impozit, CAS, CASS, etc. La început nu aveam aceste regrete dar după un an de zile, dezamăgirea intervine inevitabil dacă constați că în acest timp statul nu a făcut nimic pentru tine, doar ți-a pus taxe în plus.
  3. Vei fi nevoit să te obișnuiești cu statul la coadă, cu funcționarul acru și cu întorsul de la ghișee. Vei fi nevoit să stai la coadă pentru depunere de declarații sau plăți iar cei care sunt puși în spatele ghișeelor să te ajute nu o vor face. Te vor lua la rost dacă cumva vii cu declarațiile aiurea completate ca și cum tu ar trebui să știi și meseria lor…
  4. ANOFM și AJOFM sunt degeaba. Nici una dintre aceste instituții nu mi-a răspuns la mailuri. Le-am trimis de m-am zăpăcit și nu am primit niciodată un răspuns. Da, sunt la fel de săritoare și-n realitate, practica online reflectă seriozitatea angajaților plătiți de stat.
  5. Tinerii sunt foarte neserioși. Nu sunt capabili să muncească nici mult nici măcar de calitate medie. Dacă vei vrea să-i angajezi vei fi foarte dezamăgit de ușurința cu care îți vor zice „Eu nu pot să mai fac, renunț”.
  6. Puține vor fi ofertele de colaborare serioase. Ca și în lumea reală, internetul e plin de măscărici care nu vor ezita să se dea mari gongoi SEO și să-ți ofere 20 – 30 de lei pentru a posta un articol „gata scris” pe blogurile tale. Eu deja nici nu-i mai bag în seamă. Sau nu, dacă ești la început da, poți să accepți asemenea oferte dar după 1 an nu mai ai nici o scuză. Dacă nu-ți vine nimeni cu mai mult înseamnă că nu ai evoluat, ceva nu faci bine.
  7. Cele mai bune colaborări sunt contractele. Eu nu prea bag în seamă pe cei care vin cu mai mulți bani dar o dată la 6 luni. Pun mai mult accent și sunt îngăduitor să mai las la preț în cazul în care există un anumit volum capabil să-mi ofere siguranță.
  8. Nu trebuie să te bazezi pe prieteni. Dintre prieteni nu va veni niciodată nimeni săți ofere o colaborare. Poate că aceasta este o învățătură mai personală, căci nu țin minte ca cineva pe care cunosc să-mi dea un pont. Din contră, s-a întâmplat doar invers. Nu trebuie să te bazezi pe prieteni dacă-ți deschizi firmă.

BONUS: Lucrurile nu se întâmplă peste noapte. E vorba despre o afacere care crește cu timpul. Cred că acesta este cel mai important lucru pe care l-am învățat și din acest motiv îl pun drept bonus. Cei care au impresia că munca cinstită atrage după sine pricopseala peste noapte, se păcălesc. E nevoie de timp și mai multe ore de muncă de cât la patron. Când lucram la stație, lucram 16 ore apoi 2 zile liber. Astăzi muncesc 16 ore zilnic.

BONUS 2: Nu vă faceți PFA sau SRL dacă nu aveți o imagine clară asupra ce anume vreți să faceți. Am cunoscut oameni care au decis să-și deschidă firmă apoi să vadă la ce o pot folosi. Lucrurile nu funcționează așa… Îți faci PFA sau SRL după ce ești sigur că ai colaborări, nu înainte. Ideea românească „Lasă că ne descurcăm noi” nu funcționează aici.

Evident, sunt mai mult de 10 învățăturile, dar am zis să nu o lungesc prea mult ca și așa nu citește nimeni pomelnice. Am zis să fac așa un fel de 10 învățături personale legate de activitatea PFA… 10 sună oficial… 😀

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here