În România oricine poate să deschidă orice afacere. Am mai discutat noi despre cei care se pricep la orice mai puțin la administrarea propriilor afaceri, însă în cele ce urmează vom discuta puțin despre 5 motive principale pentru care afacerile deschise de niște oameni fanteziști sau slab pregătiți se năruie încă din fașă, iar așa zișii „antreprenori” pornesc spre străinătate la cules de diverse, înjurând și drăcuind de mama focului România, catalogând-o drept o țară de căcat în care nu se poate face nimic.

5 motive pentru care unii „antreprenori” consideră România o țară de rahat

  1. Își supraevaluează valoarea serviciilor/produselor. Să luăm de exemplu pe Ion. Ion e fotograf, nu-l cunoaște nimeni online dar vrea să țină cursuri de fotografie. E ok, un business la modă. Ion nu începe de jos, cu prețuri de România pe care eventual să le crească. Nu, Ion cere direct 3000 de lei pentru un curs de câteva ore. Evident, nu se va înscrie nimeni, Ion își va face bagajele și va pleca în străinătate la cules, înjurând de mama focului România. Adică frate, nu poți să pleci de la concluzia că dacă românii sunt dispuși să dea 5000 de lei pe un aparat foto, gata, or să sară cu mii de lei și pentru cursuri. Mulți cumpără DSLR-uri în rate.
  2. Nu aduc nimic nou pe piață, aglomerează nișa. Ion deschide și el un magazin online că a văzut că merge, că e la modă, că sunt multe și că nu se închide nici unul de ani de zile. Cu ce produse vine Ion în magazinul lui? Cu aceleași rahaturi pe care le găsești peste tot. Acum, vine întrebarea mea: de ce dracului are Ion impresia că va cumpăra cineva de la el, fiind magazin nou, necunoscut? Mai ales că nu vine cu nimic nou pe piață. E logic că acolo unde există o nișă foarte aglomerată vor fi și vânzări de căcat.
  3. Vând produse sau furnizează servicii de proastă calitate. Am mai zis eu că în România oricine poate să lucreze orice, să deschidă orice afacere chiar dacă nu-l recomandă nici o calitate. În România dacă merge zidăria pentru 2 luni toți meseriașii lui Pește sunt zidari, dacă merge zugrăveala toată lumea e zugrav. Frate, nu se poate așa. Trebuie să fii capabil să livrezi servicii de calitate dacă vrei un business de viitor. Dacă te orientezi după ban precum Floarea Soarelui după Soare încercând să fii omul bun la toate, clar nu vei ajunge departe.
  4. Nu investesc. Românii au o problemă legată de investiții. E o problemă ce pornește dintr-o mentalitate defectă. Toată lumea vrea bani, vrea saci de bani dar fără să investească nimic. Sunt curios ce multinațională a luat naștere în stil românesc, adică fără investiții. Dar oare câte multinaționale românești există? Nu prea multe, cred că se pot număra pe degete. Nu ai cum să faci 100 de lei investind 1 leu sau eventual 50 de bani. România nu e un film cu Stan și Bran chiar dacă de multe ori, aceasta este părerea pe care ți-o lasă…
  5. Nu au răbdare, vor să facă profit din primele zile. Nu există plan pe termen mediu și lung pentru 95% din afacerile deschise de români, sau dacă există nu ține nimeni cont de el. De ce? Păi pentru că suntem o țară de oameni lacomi care vor să se pricopsească peste noapte. Foarte mulți abandonează anumite afaceri pentru că banii pe care-i scot în primele luni nu sunt satisfăcători, nu au răbdare să clădească ceva stabil pe termen lung, sunt în căutare de tunuri. Sunt curios în ce țară se mai face profit peste noapte cum vor unii să facă în România? Căci la cum sună ideea asta ar părea că dăm fum visului american.
DISTRIBUIȚI
Nu sunt blogger, nici nu am intentia... Dar cred ca blogosfera poate face lumea un loc mai bun

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here