Se spune că românul în momentul în care dă de bani, uită și de mamă și de tată și toată bunătatea lui acumulată în zeci de ani de sărăcie se schimbă dintr-o dată în lăcomie și egoism. Ei bine, tare mi-e că fix așa stă treaba în realitate, nu e doar o impresie a unora sau altora, nu e doar o vorbă din popor ori din bătrâni. Am observat-o chiar eu în aproape cei 3 ani de muncă cu oameni săraci.

În urmă cu un an de zile mi-am dat demisia din funcția de operator GPL la o stație de alimentare cu asemenea carburant și am decis să pornesc pe drumul meu. În cei aproape 3 ani de lucru cu oameni care nu de moft își pun GPL pe mașină, am avut timp să observ comportamente și schimbări iar evoluția unora m-a mirat peste măsură, întrucât i-a transformat total în oameni destul de egoiști.

Se spune că GPL-ul este combustibilul săracului, cu aceiași bani mergi de două ori mai mult cu mașina, însă în cele ce urmează am să vă dau un exemplu de transformare la butelie. Aveam un client foarte sărac ce venea cu butelia de aragaz să-i bag de 10 lei GPL. N-avea 70 de lei să se ducă la Petrom să schimbe butelia. Pentru că umplerea buteliilor de aragaz este ilegală, venea mereu cu 2 lei să-mi dea ciubuc. Deci venea cu 10 lei + 2 lei ciubuc.

Acum, eu admiram asemenea oameni pentru că deși erau săraci, mereu se gândeau și la cei din jur, se gândeau la mine că încalc legea și voiau să mă recompenseze cumva. Eu nu opream la nimeni 2 lei când băgam în butelie pentru că știam că de nevoie veneau oamenii să bage de 20 – 30 de lei, cum să le mai cer și eu bani? La alte stații se cereau de către operatori, la mine nu.

Venea tipa asta, că era o tipă, cu o mașină de Bulgaria, cam o dată pe săptămână cu butelia și cei 10 lei + 2 lei ciubuc pentru mine. Evident, luam banii că nu puteam să scap de nebună dar în schimb îi băgam de 14 lei. 2 lei ciubucul ei pentru mine și 2 lei ciubucul ei de la mine că a fost om și s-a gândit și la cel din jur căci sunt foarte puțini asemenea oameni.

Deci da, ieșeam pe pierdere cu 2 lei de fiecare dată când ea venea cu 10 lei + 2 ciubuc și m-am bucurat într-un fel că fac o faptă bună cuiva care are bun simț și nu-i măcinat de egoism, răutate pentru că veneau și foarte mulți cu butelii în care băgau maxim, 50 – 60 de lei, știau că eu pot avea probleme dacă sunt prins că le umplu buteliile dar nu lăsau niciodată 1 leu măcar… Cei bogați nu lăsau niciodată ciubuc…

Într-o zi, tipa asta vine cu o mașină nouă, ea conducea. Nu mai era de Bulgaria, era una înscrisă pe România. Din acel moment, n-a mai umplut niciodată butelia de 10 lei ci de 50 de lei, însă nici 2 lei n-a mai lăsat. Eu ce să înțeleg din treaba asta? Vă dați seama că nu așteptam cei 2 lei întrucât în trecut îi băgam și de la mine dar mă surprinde gestul.

Românul când dă de bani uită de unde a plecat, devine egoist, nu vrea să mai împartă din multul lui așa cum era dispus să împartă din puținul lui cândva. Mi-am adus aminte de chestia asta și simțeam nevoia să o povestesc.

 

DISTRIBUIȚI
Nu sunt blogger, nici nu am intentia... Dar cred ca blogosfera poate face lumea un loc mai bun

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here