Am fost ieri la ANAF să dau ultimii bani cu care mă știam dator pe la ei. Câteva mii de lei care mi-au venit de dat în plus pentru 2015, întrucât an depășit nu știu ce cifre pe care le-am declarat eu când am făcut PFA-ul.

Stăteam așa și mă uitam ca prostul la bani, nu-mi venea să cred că urmează să îi dau într-o direcție din care nu am avut vreodată un beneficiu și nici nu cred că o să am vreo dată.

Mai e puțin și se face anul de când am înființat PFA cod CAEN 7311 pe publicitate și  m-am gândit destul de serios la ceea ce am dat la stat și la beneficiile pe care statul mi le-a oferit mie, ca mic și începător întreprinzător.

Practic, statul nu mi-a oferit nimic în decursul acestui an, din contră, mi-a luat 20% din venituri și mi-a pus impozit diferențiat dacă am îndrăznit să fac sediul firmei acasă. De asemenea, m-a obligat să dau încă 1200 de lei / an pentru pensii în 2016.

Da, am muncit două luni și jumătate gratis, nu am mâncat nu am băut nimic în acest timp, căci toți banii pe care i-am făcut s-au dus către ANAF.

Cam așa cred că aș putea să caracterizez cei 20% luați de ANAF de la mine în 2015. În 2016, va fi și mai mult, cred că undeva la 30% și uite cum voi munci eu 4 luni fără mănânc și fără să beau nimic astfel încât să plătesc taxele și impozitele la stat…

ANAFUn ochi râde, unul plânge cu ANAF

Într-un fel, mă bucur că am scăpat de patronul român, înfometat de bani și disperat după supraveghere și atribuit sarcini ce nu țin de fișa postului meu.

Pe altă parte, am regăsit patronul român sub forma ANAF-ului, a statului mai bine zis, care se grăbește să ia roadele muncii anticipat.

Bine, nu se compară câștigurile de acum cu cele de simplu angajat ca operator GPL, sunt uneori și de 10 ori mai mari, dar totuși, nu dispare senzația aia că cineva își bate mereu joc de tine.

Rolul a fost preluat de ANAF cu legile lor din ce în ce mai tâmpite și cu procedurile lor demne de Evul Mediu, gen să stai la coadă la 2 ghișee ca să plătești impozitele și taxele.

Nicăieri în lume nu se stă la coadă acolo unde e de dat bani, numai în România și nu o dată, de două ori chiar… Că angajații de la ANAF au nevoie de 2 calculatoare ca să proceseze o plată, în anul 2016, în era tehnologiei…

Cam asta cu ANAF-ul, cu banii dați la stat și cu simțul libertății pe care ți-l dă propria afacere. Un ochi râde, unul plânge.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here