Mergeam ieri pe stradă și aud un ropot de apă care se lovește de asfalt, nu departe de trotuarul pe care mă plimbam. Mă uit în sus, înspre blocul de la balconul căruia se aruncase găleata cu lături și zăresc p gospodină trecută de 50 de ani, cu un batic albastru pe cap, ca la țară.

Atunci am înțeles faptul că oricât de mult ar sta românul în oraș, în civilizație, niciodată nu va abandona proastele obiceiuri pe care le-a deprins cât timp a locuit pe ulița de la țară. Păi femeia dacă 20 de ani a aruncat găleata cu lături în bătătură ori pe tarlaua de la țară, o aruncă și pe tarlaua citadină că pentru ea nu e nici cea mai mică diferență.

Și mi-am dat seama că pe lângă lăturile aruncate în capetele trotuarienilor,  mai există cel puțin 4 lucruri care ne caracterizează ca nație. Dacă alții au evoluat – de exemplu Franța – noi pare că am rămas încleștați în acea mentalitate de Ev Mediu, de Paris 1615… Atunci se mai aruncau găleți cu lături de la balcon prin Europa, după, a urmat civilizația.

5 lucruri care ne caracterizează ca nație

  1. Lăturile aruncate de la balcoane cu găleata, ori scurse lent pe trotuare prin intermediul țevilor de scurgere cu care au fost dotate blocurile din construcție. Cum să mergi mă pe trotuar și să vezi cum se aruncă o găleată cu zoaie de la etajul 3?
  2. Grătarul care afumă întreg cartierul. Avem o boală cu grătarele. Și străinii fac grătare, dar o fac într-un mod în care nu deranjează pe nimeni. Sunt locuri speciale în străinătate unde te poți duce și face grătar, fără să afumi întreg cartierul.
  3. Maneaua care răsună peste blocuri sau case. Rar de tot când aud să se dea muzica la maxim și să fie altceva de cât artiștii foamei: Florin Salam, Sandu Ciorbă, Florin Pește. Am ajuns să ascultăm muzică indiană și să deranjăm și pe alții.
  4. Scârțâitul căruciorului de butelie care te trezește cu noaptea în cap. Dacă în orașele mai mari din România există gaze la țeavă, în orașe precum Drobeta Turnu Severin nu cred că vor exista vreodată rețele de gaze naturale la blocuri. Căruciorul de butelie, sau mai bine zis butelia este ceva specific nouă, nu mai vezi asemenea chestii cred că nicăieri în lume.
  5. Claxonatul după femei. Eu am mai fost prin Europa, dar de claxonat nu claxonează nimeni de cât în situațiile prevăzute de lege. Noi, românii, nu ne putem abține dacă nu claxonăm femeile pe stradă. Cum vedem o fustă, cum claxoane… Ca ultimii labagii. Dacă nu sar fi inventat claxonul, românii ar fi fost în stare să-și puie o tubă pe capotă în care să sufle de fiecare dată când trec pe lângă o fustă. Cum au taxiurile casetele luminoase, așa să steie țăranul român cu tuba pe plafon.

Voi ce părere aveți despre lucrurile care ne caracterizează ca nație? Ce am mai putea adăuga? Nu ezitați să lăsați ideile voastre în comentarii.

ne caracterizeaza

DISTRIBUIȚI
Nu sunt blogger, nici nu am intentia... Dar cred ca blogosfera poate face lumea un loc mai bun

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here