Îmi aduc aminte de vremurile când eram la școala generală. Am avut bafta să am o profesoară de matematică în clasele V-VIII care avea obiceiul să educe prin țipete și bătaie. Nimic nou în peisajul sistemului de învățământ românesc, nu?

Pentru că eram destul de bun la matematică (mi-a plăcut cartea), nu am luat niciodată bătaie de la această profesoară care avea obiceiul să snopească pe cei care nu pricepeau materia, însă a reușit să mă facă sa urăsc matematica și să o învăț de frică și cu frică. Educație modernă pe atunci? Ha…

Țin minte că am iubit matematica și cu toate acestea, s-a pierdut o pasiune din cauza modului barbar de predare la clasă a unui om obișnuit să educe ca pe vremea lui Ceaușescu. Și câți mai sunt ca și mine, in aceeași situație? Câți copii buni s-au îndepărtat de performanță din cauza profesorilor incompatibili cu educația modernă? Cred că foarte mulți…

Dar ce înseamnă educație modernă? Ce înseamnă un profesor modern?

Ei bine, profesorul modern este acela care reușește să îți trezească interesul pentru o materie, care reușește să te facă să te simți bine la ora lui, cel care reușește să predea o lecție astfel încât să te facă să râzi.

Singurul profesor modern pe care îl cunosc este Petruța Crețu, profesoara de Limba Engleză la ora căreia pur și simplu era să cad de pe scaun de râs… Deci așa ceva nu am prea văzut și cu siguranță la ea mi-aș trimite copiii la meditații dacă aș fi parinte.

Petruța este genul de om care reușește să îți stârnească interesul pentru engleză și să te facă să te simți bine la ora. Acolo unde nu există stres, există pasiune. Păcat că nu toți profesorii din România nu sunt ca ea…

Cu siguranță am avea niște generații de tineri extraordinare dacă și profesorii la clase ar reuși să convingă elevii să pună mâna pe carte. Bineînțeles că profesorii moderni sunt departe de a fi moderni și asta-i mare păcat. E drept, nici tânăra generație nu-i așa de open minded, însă dascălii sunt de modă veche, incompatibili cu societatea modernă.

Care este soluția pentru o educație modernă?

Din păcate, soluția pentru o educație modernă în ziua de azi se rezumă la doua aspecte principale pe care le vom discuta în cele ce urmează. În primul rând, trebuie să spun faptul că cel puțin la nivel de 2016, nu există educație modernă pe toate palierele, ci doar în ceea ce privește grădinița particulară și meditațiile. Nu am încredere in școlile și facultățile particulare. Cele de stat? Sunt o gluma.

Grădinița particulară este obligatorie după părerea mea. E diferență de la cer la pământ între cum se educa cei mici la o grădiniță de stat și una particulară de genul Smart Kids – ”Creștem și ne jucăm împreună”, a Cristinei Dragoi.

Cei care aveți copii și sunteți din Piatra Neamț, obligatoriu să vă duceți copiii acolo chiar dacă veți plăti mai mult de cât plătiți unei grădinițe de stat. Este o grădiniță Montessori și asta spune totul. Uitați-vă doar la pozele de pe pagina de Facebook a acestei gradinițe și veți înțelege exact despre ce vorbesc.

Dacă aș avea copii și aș fi din Piatra Neamt, doar pe mâna Cristinei i-aș lăsa. Nu se compara Montessori cu ce se întâmplă în grădinițele de stat.

Gimnaziul și liceul din păcate nu se ridică la standardele educației moderne indiferent că discutăm despre stat sau particular. Vor exista profesori la clasă care din cauza incompatibilității cu vremurile moderne vor ajunge să alunge pasiuni și să instaureze plictisul.

Soluția în această situație stă în meditațiile particulare. Aceste meditații particulare cu profesori moderni asemenea Petruței Crețu vor reuși să țină pasiunea vie în sufletele celor mici și să continue educația outside the box începută la grădinița particulară Montessori.

O dată trecuți prin grădiniță modernă, urmând apoi educație modernă în gimnaziu cu ajutorul meditațiilor, sunt sigur că acești copii ajunși la maturitate, vor reuși să devină niște oameni care știu ce vor de la viață, sunt siguri de direcția pe care vor să meargă mai departe pentru că până la urmă, marele eșec al sistemului actual de învățământ constă în faptul că scoate dupa 15 ani de studii doar pui din găoace, cărora nu le-a dat nici măcar puful… O dată ce ai terminat liceul, nu ești pregătit pentru nimic, nu ești pregătit să iei viața în propriile mâini, nu știi ce vrei să faci mai departe.

Educația modernă te călește puțin și reușește să te așeze destul de mult astfel încât, o data ajuns la 18 ani ai personalitate, să știi ce îți place și ce nu, să știi ce anume îți dorești să lucrezi sau să studiezi. Cu alte cuvinte, acest sistem de învățământ modern “pe alocuri” reușește să il ia pe “nu știu” din brațele unora care la 18 ani, ar trebui “să știe”.

SPER din tot sufletul că în momentul în care voi decide să aduc un “ciocan” pe lume, vor exista grădinițe Montessori peste tot în țară asemănătoare celei de la Piatra Neamț a Cristinei Drăgoi, iar în școli și licee profesorii vor fi asemenea Petruței Crețu și vor reuși să te facă să aștepți ora ta preferată ca pe ziua de Crăciun.

DISTRIBUIȚI
Nu sunt blogger, nici nu am intentia... Dar cred ca blogosfera poate face lumea un loc mai bun

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here