Ca titular PFA, ma intereseaza in mod direct tot ce inseamna schimbare legislativa in acest domeniu iar anul 2016 a inceput in forta. Desi internetul bubuie a prostie, a articole scrise fara documentare, se pare ca deja toata lumea e de acord cu faptul ca noul Cod Fiscal a bagat mortu-n casa PFA-ului. Sa fie oare adevarat? Nu mi-am batut capul sa citesc ce-au scris altii pe acest subiect din moment ce articolele lor nu au avut o baza serioasa de la care sa porneasca, alta de cat propriile intelegeri ale textelor din Codul Fiscal.

Stati linistiti, nu discutam despre funie in casa spanzuratului. PFA-ul nu se duce pe apa sambetei odata cu introducerea noului Cod Fiscal, doar ca vor exista cateva taxe extra, destul de mici dupa parerea mea, pe care le vom descrie in cele ce urmeaza in mare, nu are rost sa intram in detalii intrucat n-am de gand sa despic firul in patru pe acest subiect. E destul de neimportant si cred ca oamenii ar trebui sa se ocupe cu lucruri mai serioase, nu sa scrie pe net texte prin care creaza isterie si prin care afirma ca PFA-ul este deja cu un picior in groapa, atunci cand nu este cazul…

Marius Cojocaru este cel care m-a lamurit in aceasta situatie, un tip care se ocupa de ani buni de consultanta PFA si care cred ca este mult mai in masura sa ofere informatii legate de PFA fata de diverse publicatii online care-si pun niste ziaristi facuti la apelul bocancilor sa creeze isterie in mediul online. Stim cu totii ca in Romania exista 3 metode de a vinde un ziar, aduce trafic pe site: isterie, monden si “A murit Ion Iliescu.”…

Schimbarile PFA pentru 2016

  • Contributia CAS obligatorie indiferent ca lucrezi sau nu in alta parte. Pana acum, cei care aveau un job si aveau si PFA in paralel, erau scutiti de CAS pentru PFA intrucat cotizau la job. Din 2016, titularii de PFA vor fi nevoiti sa plateasca minim 10.5% CAS, asta inseamna undeva la 100 de lei / luna. Deci, unde-i paguba? 100 de lei? Care oricum por fi scazuti ca si cheltuieli…Problema va fi regularizarea veniturilor in anul 2017, cand va trebui regularizata suma de plata. Va dau un exemplu: daca rezultatul este de aproximativ 12.000 RON, dupa scaderea din veniturile totale a chetluielior deductibile, cu titlu de CAS nu mai platiti nici o diferenta.
  • Impozitul pe locuinte creste foarte mult, pana la 2% din valoarea imobilului/an in cazul in care se gazduieste ceva PFA in incinta. Deocamdata nu stie nimeni nimic concret in legatura cu aceasta masura, cei de la ANAF abia si-au revenit dupa tonele de caltabos, toba si cimpoi cu care s-au imbuibat in perioada sarbatorilor de iarna. Cu alte cuvinte, habar n-au. Se zvoneste ca cei care declara ca nu desfasoara activitati in acea incinta sunt scutiti de la majorare, la fel si cei care nu deconteaza cheltuieli genul factura la electricitate, factura la internet, factura la telefonie mobila, factura de 15.000 de lei de la depozitul de materiale de constructii pentru renovarea sediului, etc… Bine, pentru renovarea casei de la tara, ca doar suntem romani, nu?

Tragedia pentru cotizatia la sistemul de pensii

Cu alte cuvinte, cei cu PFA vor pierde inca 1200 de lei pe an, dar este oare o pierdere? Oare nu este ceva normal sa cotizam si la sistemul de pensii? Eu inteleg faptul ca cei pana in 30 de ani ca si mine de altfel, nu-si imagineaza vreodata ca vor ajunge sa ia si pensie in tara asta, insa daca se va intampla… de unde vor primi bani daca nu cotizeaza? E drept, cei care cotizeaza din doua parti se simt putin nedreptatiti, insa punctajul lor la vremea cu pricina va fi pe masura.

Stiu ca sistemul public de pensii nu functioneaza cumulativ cu cel privat. Nu incepi sa depui bani intr-un cont al tau unde stau linistiti pana ajungi la 65 de ani. In Romania, si nu cred ca doar in Romania, sistemul e facut in asa fel incat eu platesc pensia celor care o ridica astazi iar cand voi ajunge la pensie la randul meu, cei tineri imi vor plati mie. Evident, sporul natural negativ este pietroiul legat inca de acum de gatul nostru, celor tineri, care nu au nici o garantie ca vor mai vedea vre-un leu cand vor ajunge batrani si neFutinciosi…

Eu unul chiar ma astept ca in tara asta sa se intample ceva ce n-a vazut mapamondul asta de cand se tot roteste in jurul soarelui, si anume sa nu se mai dea pensii la nimeni. A, ma scuzati, rectific: sa se dea pensii dar doar cele speciale, ale parlamentarilor, pe care si le-au votat ca nesimtitii in urma cu putin timp. Eu unul nu le doresc de cat bata o rafala de vant si sa le pice o tigla in cap atunci cand se vor duce la bancomat sa scoata banii de pe card…

5 COMENTARII

    • pai depinde ce decontezi cred… am inteles ca va fi intre 0.3-2% din valoarea imobilului… Deci daca ai o casa de 50.000 de euro si nu faci evaluarea o sa platesti 50.000 x 2% = 1000 euro pe an impozit… daca faci evaluarea va fi pana la 1.3% si daca ai doar o camera din app, nu intreg app, iar la fel se va imparti… asa am citit pe net. nu sunt date concrete. deocamdata nu stie nimeni nimic, doar speculatii pe cum se interpreteaza legea.

  1. Mie profitshare îmi oprește oricum la sursa taxele, e drept ca nu am anunțat ca sunt angajat. Nu mă deranjează ca oprește fix pentru acel punctaj de care spuneai.

    Cat despre eliminarea pensiilor, s-ar putea aplica treptat în ani și cu condiția ca toate viramentele actuale sa fie redirecționate către un cont al cotizantului. Dar dacă faci asta, cu ce dai pensia celui care va ieși peste 5 ani? Omul a cotizat la timpul lui.

    Cred ca soluția ar fi alta, sa primească pensie doar cotizantul nu și alte nații de pensionari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here