Te-ai simtit vreodata exploatat de patronul pentru care lucrezi? Bineinteles… Ore lucrate peste program, atributii ce nu exista in fisa postului, cerinte peste cerinte si asa mai departe. In regula, esti genul de om cu inteligenta peste medie si te simti exploatat, simti ca trebuie sa schimbi situatia, ca nu esti un negrotei pe plantatie (no offence 4 black ppl), vrei sa ii arati celui care ii aduci foarte multi bani in buzunar ca meriti putin respect…

Problema sta in felul urmator: la cat de instabila este societatea romaneasca in prezent, orice patron se va lipsi de serviciile oricarui angajat in cazul in care acesta incepe sa isi ceara drepturile si sa dea semne de nesupunere. Da, patronii in ziua de azi sunt acel gen de om pentru care la problema exista o singura rezolvare: solutia lor sau solutia lor. Tu nu existi nici macar cat negrul sub unghie cand vine vorba despre respect… Ori faci ca ei ori pleci. De multe ori incerci sa ajungi la o intelegere, dar nu are cine sa asculte.

In ziua de azi toti porcarii si toti vacarii au ajuns sa fie patroni si din aceasta cauza, au un nivel de inteligenta mult sub angajatii lor. Ma refer aici la joburile prost platite din orasele mici de provincie si bineinteles, nu 100%. Exista si patroni inteligenti care stiu cat intinda coarda si cum sa creeze angajatilor anumite avantaje astfel incat negrul sa nu para atat de negru (de exemplu cel de la GPL pentru care am lucrat eu vreo 2 ani si jumatate)… Dar tot nemultumit vei si la ei, intrucat salariile mici si atributiile extra + cerintele tampite te scarbesc la un moment dat.

In regula, sa zicem ca esti un caz fericit si ai contract de munca pe 8 ore. Munca la negru iti taie orice drept de a-ti recupera orele suplimentare in instanta.

Iata ce trebuie sa stii daca ai de gand sa iti dai in judecata patronul pentru plata orelor suplimentare

  • Nu ai nevoie de avocat. Nu conteaza cat de sarac esti, te poti reprezenta singur in instanta intr-un proces pe conflicte de munca. Mare avantaj pentru cei cu o situatie financiara precara.
  • Incearca sa dai in judecata IN TIMP CE ESTI ANGAJAT, va fi o situatie extraordinar de grea pentru patron, daca ai nervi pentru asa ceva…
  • Ai nevoie de dovezi si martori. Da, e tribunal totusi, nu e suficient sa spui ca ai lucrat X ore, X zile. Totul trebuie sa fie oficial cu hartoage care sa ateste veridicitatea celor cerute. Asa ca, fa rost de pontaje, situatia turelor pe perioada pentru care iti ceri drepturile daca ai la munca un Pc care tine o asemenea evidenta, coduri de securitate de la firma de paza – sunt personalizate si unice pentru fiecare angajat, daca este cazul, orice act care are semnatura ta, situatii intocmite de tine, evidente primare, tot ce poarta numele tau in sistemul de gestiune daca exista, foi de parcurs, foi de thograf, absolut orice act care poate demonstra ca ai lucrat 12 ore in loc de 8. Martori, adu la tribunal cat mai multi oameni de buna credinta care pot atesta cele sustinute de tine.
  • Vei fi nevoit sa platesti eventuale expertize contabile cerute de tribunal firmei pentru care ai lucrat. Asta inseamna o cheltuiala de minim 500 de lei.
  • Procesul va dura minim 1 an, nu te astepta sa se rezolve in 2-3 luni, traim in Romania.
  • Tine cont de faptul ca in Romania, Codul Muncii protejaza intr-un fel angajatorul prin diverse gauri. Exista eschiva daca nu esti atent la detalii.
  • Tine cont de faptul ca procesele pe conflicte de munca, daca exista ceva dovezi si martori + o expertiza contabila cu probleme (si intotdeauna vor fi probleme la asa ceva indiferent de firma), atarna balanta in favoarea ta. Ai sanse destul de mari sa castigi daca poti dovedi putin nedreptatea.

Ceea ce sfatuiesc eu pe multi prieteni este ca, in momentul in care incep sa lucreze, sa inceapa sa adune si dovezile despre care va povesteam mai sus ca ar fi utile in tribunal. Nu ai de unde sa stii la ce nenorocit ajungi sa lucrezi, nu poti cunoaste omul dupa o singura luna sau chiar doua… Asadar, dovezile trebuie adunate din prima zi de munca. Daca au trecut ani si te-ai certat cu omul, nu ai dovezi si vrei sa dai in judecata pentru plata orelor suplimentare, o sa fie mult mai dificil

Eu unul am dat o singura data in judecata pe teme de-astea si mai mult la insistentele unui fost coleg de munca. Sunt de parere ca in tribunal nu trebuie sa ajungi niciodata. Daca ai acceptat din start un anumit program, cu ala defilezi. Iti asumi treaba asta barbateste si mergi mai departe. Nu te pune nimeni sa stai la un job pe care nu il consoderi corect.

Nu vreau sa cred ca exista oameni in tara asta care accepta joburi de rahat doar ca sa treaca anul sa poata da in judecata pentru plata orelor suplimentare. Stiu ca se intampla si asta. Se mai intampla si sa exista o cearta intre patron su angajat in urma careia angajatul sa plece, plecare urmata bineinteles de reclamatie la ITM si un proces in instanta pentru plata orelor suplimentare. Nici cu asta nu sunt de acord…

Adica frate, 1 an ai stat si n-ai zis nimic… Nu trebuia sa accepti jobul daca nu ti-a convenit, razbunarea e arma prostului chiar daca am o parere foarte proasta despre patronii din Romania, nu zic ca nu merita sa le iei si chilotii de pe ei daca ai posibilitatea…

E o chestie mai mult de principiu: accepti jobul cu ore suplimentare? Aleluia si la gata… Procesele in instanta sunt foarte stresante si de multe ori, dupa ani de procese, parca nici nu te mai bucuri de banii castigati, intrucat viata ta a luat-o deja intr-o alta directie… Oamenii ar trebui sa fie corecti unii cu ceilalti. Patronii sa plateasca ce-i peste program si daca nu pot sa plateasca, sa anunte din start conditiile. Daca iti convin le accepti daca nu, nu… Evitati pe cat posibil circul in tribunal.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here