Vine un moment in viata fiecaruia dintre noi cand ne dorim sa avem coltul nostru. Ne-am saturat sa stam cu parintii care probabil ne bat la cap in stilul lor inconfundabil, poate ne-am saturat sa impartim camerele cu fratii mai mici sau mai mari. In acest caz ai o singura solutie, sa te muti. Pleci, te muti in chirie si stai asa pana pe la vreo 24 – 25 de ani. Cand ai ajuns la 25 de ani iti dai seama ca banii de chirie sunt suficienti sa acopere rata la o casa, insa parca ti-e teama sa faci pasul.

O sa va explic in cele ce urmeaza de ce nu as opta niciodata pentru un credit ipotecar intr-o tara ca Romania, desi multi or sa spuna ca nu sunt tocmai argumente valabile.

4 motive pentru care nu o sa cumpar niciodata o casa in rate in Romania

Credit: 30.000 euro / 135.000 lei

Rata: 200 euro/luna

Durata credit: 20 ani – 240 rate / 30 ani – 360 rate

Inapoiat: 210.000 lei pe 20 de ani / 265.000 lei pe 30 de ani

 1. In primul rand nu cred ca m-as incadra cu salariul. Ca sa ai rata de 200 de euro trebuie sa ai un venit lunar net de cel putin 600 de euro pe luna, asta inseamna un brut pe cartea de munca de aproape 1000 de euro / 4000 de lei. Cine se poate lauda cu un asemenea salariu? Nu prea multi…
 2. Daca as avea salariu de credit ipotecar, cred ca e mai ieftin la camatari. Daca alegi creditul sa fie pe 30 de ani, dai inapoi aproape dublu. Calculele sunt cam asemanatoare indiferent unde incercati, BRD, BCR, ING, etc. Cum sa platesc frate 30 de ani o casa si sa o platesc dublu? Ati innebunit? Multi or sa spuna “Da, dar ce or sa fie 200 de euro peste 15 ani?”… Eu nu cred ca banii se devalorizeaza atat de mult astfel incat sa simti ca platesti un pachet de tigari peste 15 ani, nu rata la casa.
 3. Siguranta unui loc de munca in aceasta tara te impeidca sa iei o decizie. Nimeni nu-ti garanteaza un job timp de 30 de ani. Nu mai suntem pe vremea lui Ceausescu sa intrii in fabrica la 20 de ani si sa iesi la pensie de acolo la 65 de ani. Astazi poate am 1000 de euro pe luna salariu dar cine stie ce va fii peste 1 an, ce sa mai zic de 30 de ani? Nu am parinti bogati si nici rude care sa ma poata ajuta. Nu am proprietati pe care sa le vand la ananghie si sa scap de probleme.
 4. Angajamentul acesta te leaga de un anumit oras. Discut de ipoteza unui baiat care nu are nevasta si copil dar chiar si asa, ce motive as avea sa ma leg pentru tot restul vietii de aceasta tara care nu m-a ajutat niciodata cu nimic? De ce sa ma leg de un oras in care poate nu o sa mai vreau sa locuiesc peste 3 ani? Poate raman fara job si ma mut in strainatate…

Dintre cele 4 motive de mai sus cel mai mult ma impiedica faptul ca nu ma identific cu aceasta tara si acest oras. Severinul este un oras mort din toate punctele de vedere. Nu m-ar incanta nici investitia in alt oras precum Bucurestiul. Nu ma incanta nici o investite cand vine vorba de aceasta tara pentru ca e locul in care nimeni nu iti garanteaza nimic si toata lumea incearca sa te pacaleasca cu ceva.

Da, daca as avea posibilitatea sa platesc o rata de 200 de euro pe 30 de ani la o casa in Germania sau Franta, Anlgia, nu as sta niciodata pe ganduri. Cred ca e solutia care ma incanta cel mai mult si cred ca mai de graba mi-as stoarce mintea cu asa ceva de cat cu mizeria din tara asta in care nimeni nu iti garanteaza nimic.

Ok, si totusi cum iti cumperi o casa in Romania daca nu cu credit ipotecar? Pai ai doua variante:

 1. Sa faci afaceri cu statul si cu primaria si sa furi tot ce prinzi
 2. Sa strangi ban cu ban si sa cumperi ceva modest in care sa-ti duci traiul de zi cu zi…

Eu unul sunt cinstit si nu as putea nicidata sa fur, mi se pare cel mai josnic lucru. Daca o sa imi iau vreodata o casa o sa fie cu banii jos, stransi an de an, pusi de-o parte. Nu-mi place orasul? Vand si plec… Nu-mi place tara? Vand si plec… Nu vreau sa ma angajez in treburi pe 30 de ani, mi se pare o nebunie… Vorbesc din perspectiva unuia care nu are familie de intretinut, un tanar cu varsta intre 20 si 30 de ani, cum ar trebui sa fie toti tinerii de altfel.

Ce faci atunci cand ai familie si copil?

Daca ai familie si copil, nu ai casa si ai 20 -25 de ani, ceva nu e in regula. Un copil nu trebuie sa vina pe lume daca nu ii poti oferi un acoperis deasupra capului si siguranta financiara. Daca ambii parinti lucreaza, e mai simplu sa se asocieze pentru un credit ipotecar chiar daca nu au salarii mari. Insa, frate, 30 de ani?

DISTRIBUIȚI
Nu sunt blogger, nici nu am intentia... Dar cred ca blogosfera poate face lumea un loc mai bun

4 COMENTARII

 1. Da, pot să îți dau dreptate la chestia cu 30 de ani de plată, într-o țară care nu-ți da nimic, 0 posibilități, 0 riscuri asumate, însă te poți gândi și altfel.. oricât de mult ai munci afară, tot la tine în țară este acasă. Eu am fost plecat din 2003 până în 2012, evident în Italia. Ce-i drept, mi-am făcut un rost cum s-ar spune, însă tot aici am venit, cu toate că poate aveam posibilități mai bune acolo.. Însă, oricum ar fi, tot drept un străin ești privit acolo..

 2. “o casa in Germania sau Franta, Anlgia, nu as sta niciodata pe ganduri”
  Indiferent in ce tara traiesti, daca iti castigi banii in tara respectiva si locuiesti in tara respectiva, tot una unde traiesti.
  Traiul e la fel in orice tara.
  Nu e Romania mai prejos de alte tari, ti se pare tie.
  Daca muncesti in tari mai puternic dezvoltate si reusesti sa pui bani deoparte si vii cu banii in Romania, atunci da se vede diferenta, dar daca ii cheltui acolo unde i-ai castigat e tot la fel ca si cum ai fi muncit in Romania.
  Nu pricepi logica.
  Muritori de foame si saraci sunt in orice tara.
  Crezi ca in Germania, Franta sau Anlgia nu sunt oameni care nu se descurca sa-si cumpere o locuinta?
  Intreaba-i pe ei sa vezi ca nici acolo nu cresc colacii pe garduri.
  Romanii au impresia ca daca se muta in alte tari vor putea sa faca miliarde.
  Nu gasesti oameni cu salarii normale in nici o tara care si-au cumparat locuinta cu banii jos in tara in care au castigat banii.
  Visezi dom’le.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here